Spårvägens Friidrottsklubb

SM dag 2: Första guldet för Marie

Lördagens tävlingar på Friidrotts-SM i Norrköping präglades av sol och blåst där vi fick en ny SM-vinnare i Marie Kimumba. Hon vann 400 m på 54.03 före Moa Hjelmer. Medaljfacit blev ett guld, tre silver och två brons.

Lördagen inleddes med upptäckten att Spårvägen-tältet vid Norrköpings Friidrottsarena blåst iväg. Men sedan vände vinden och det blev hela sex medaljer. På 400 m spände Marie Kimumba bågen hårt och det höll hela vägen i blåsten. Hon bröt mållinjen som klar vinnare på 54.03 – knappa halvsekunden före regerande mästarinnan Moa Hjelmer – och blev därmed svensk mästare för första gången. Bronset tog Upsalas Klara Helander på 54.90.

Fostrad i Spårvägen
Marie började med friidrott i ungdomsåren men slutade när hon flyttade till USA. Där började hon på nytt, debuterade på 400 m 2018 och har sedan bara blivit bättre och bättre. I sommar har hon satt svenskt årsbästa med personliga rekordet 53.41 och nu är hon svensk mästare.
Moa Hjelmer drabbades av ryggskott i juli men lyckades nu ändå ta silver på 54.49. Hon hann också kvalificera sig för söndagens 200 m-final.

Daniel över 70 meter
I manliga diskusfinalen hände det otroliga att Daniel Ståhl överträffade 70 meter (70.29) men ändå fick nöja sig med silver. Detta efter tidernas bästa SM-tävling där Hässelbys Simon Pettersson svarade och vann med 13 centimeter på perset 70.42. Daniel visade vilken lysande tävlingsmänniska han är genom att i femte omgången passera dittills ledande Simons 69.87. Men denna kontrade och tog sitt första SM-guld.
Daniel hade sex godkända kast och snittade lysande 68.65. Niklas Arrhenius tog bronset på 60.32 och Sebastian Löschner slutade fyra på nästperset 55.34. Före tävlingen 30 SM-medaljer i diskus och kula men inget brons. Det har han nu. Ny medaljchans i kula under söndagen.

Dubbla medaljer på 1500 m
Det var inte bara på 400 m och i diskus det blev dubbla medaljer. Så blev det även på manliga 400 m där Kalle Berglund spurtade till sig silvret på 3:47.92 – bara sju tiondelar från seger – med Emil Danielsson som ohotad bronsmedaljör på 3:48.62. En riktigt bra insats gjorde Abdelfath Yassin som var fyra med lucka bakåt ut på sista bortre långsidan och till slut blev femma i mål – bara 1.2 sekunder från medalj.
Både Kalle och Emil springer 5000 m under söndagen där det finns utmärkta chanser till nya pallplaceringar.

Annika femma i stav
I stav gladde Annika Jönsson med att bli femma på årsbästat 3.93, samma höjd som fyran och mindre än decimetern från medalj.
På 1500 m slutade Ebba Kuylenstierna nia på 4:47.46 i ett långsamt lopp.
En rad spårvägare tog sig vidare till finaler som avgörs under söndagen. Bl a alla tre diskustjejerna – Emma Ljungberg, Daniella Persson och Hannah Hilding – och båda våra släggrepresentanter, Rebecka Hallerth och Eleni Larsson.

Topp-3 i standarstriden
I kampen om mästerskapsstandaren ligger Spåret tvåa på herrsidan på 41 poäng – 27 bakom Hässelby – och på damsidan trea på 26. Där leder Örgryte på 52.

Vår världsmästarinna Emma uppmärksammad
Under den gemensamma middagen på kvällen uppmärksammade Kent Claesson alla SM-medaljörer och övriga tävlande. Därefter ringde Åke Ruus upp färska JVM-guldmedaljören i diskus, Emma Sralla, som nyligen kommit hem från mästerskapet i Colombia. Alla nästan 50 spårvägare hurrade för Emma som var med på Skype och tackade för stödet. Ett fint ögonblick!