Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Funktionärsuppdrag gäller alla spårvägare. Här Daniel Ståhl i färd med att packa påsar inför Tjejmilen i slutet på augusti 2019. En månad senare tog han VM-guld i diskus. Foto: Kent Claesson

Funktionärer

Spårvägen finansierar hela sin verksamhet på olika typer av tävlingar och evenemang som kräver omfattande insatser av ideellt arbetande funktionärer – ledare, aktiva, tränare, föräldrar med mera. Men att vara funktionär är också givande och det finns möjlighet att vara med i Tävlingsledningen för Marathongruppen som operativt ansvarar för de stora långloppen där adidas Stockholm Marathon är det mest kända.

Totalt kräver arrangemangen närmare tusen funktionärsinsatser varje år. Tävlingar av alla slag har arrangerats genom åren – arenatävlingar, terränglopp, landsvägslopp, stafetter, inomhustävlingar etc. I dagsläget anordnas årligen ett dussintal större tävlingar och av dessa är de flesta långlopp med tusentals deltagare där de största är adidas Stockholm Marathon, Tjejmilen, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Vår Ruset.

“Det är kul att vara funktionär”
Som medlem i Spårvägen ställer man upp på flera funktionärspass varje år och det kan handla om allt från att dela ut nummerlappar, vara flaggvakt vid en vägkorsning eller servera vätska till att kratta en längdhoppsgrop, vara sekreterare för en teknikgren eller jobba med logistiken.
Alla som ställer upp som funktionärer får fika inklusive macka och är det längre funkisinsatser så inkluderar det enklare förtäring. Och det är kul att vara funktionär eftersom man träffar likasinnade och ibland både svenska och internationella stjärnor om man är med på friidrottsgalorna Bauhaus-galan eller Sollentuna GP.

Det finns alltid något du kan hjälpa till med
De viktigaste funktionärsuppdragen är de som rör långloppen som vi arrangerar tillsammans med Hässelby SK eftersom de ger oss intäkter som finansierar hela vår verksamhet. Om man inte kan hjälpa till på tävlingsdagen så finns det alltid uppgifter dagarna före. Anmäler sig till funktionärsuppdrag gör man via ett formulär här på hemsidan som publiceras under våren i boxen “På gång” på förstasidan.

Gå med i tävlingsledningen
Den som vill engagera sig i några av Sveriges största idrottsevenemang kan gå med i Marathongruppens Tävlingsledning som består av ett femtiotal personer. Där kan man få ett eget ansvarsområde och till exempel vara bandelsansvarig, ingå i starterteamet eller jobba med målområdet. Tävlingsledningen ordnar varannan höst en konferensresa som ibland är förlagd utomlands.
Om du är intresserad så kontakta funktionärsansvarige Ola Svensson nedan.

De viktigaste funktionärsuppdragen
adidas Stockholm Marathon i månadsskiftet maj-juni
Stockholm Mini Marathon dagen efter Sthlm Marathon
Folksam GP i Sollentuna i juni
Sthlm10/SM-milen, Rålambshovsparken, i juni
Tjejmilen i månadsskiftet augusti-september
Ramboll Stockholm Halvmarathon i september
Bauhaus-galan på Stadion

Ola Svensson
Funktionärsansvarig
073-444 47 73

Uppdaterad 221108