Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Nyhetsbrev nr.6 – Läget på kastfronten

Dags för ett nyhetsbrev igen från klubben. Denna gång är det Spårvägens legendariska kastledare Åke Ruus som är vid pennan.

Läget på kastfronten

Sitter på tåget mot Säffle, dagen efter en speciell och fantastisk Bauhausgala. Toppresultat i många grenar, och i diskus ännu en seger för spårvägaren Daniel Ståhl. Tänker en tio år tillbaka när Daniel bestämt sig för att satsa på diskus, inspirerad av bl.a bröderna Arrhenius. Varit fantastiskt att få följa denna utveckling, det har ju gått lite upp och ner, men hela tiden framåt, på rätt spår. Våren 2007 var Niklas Arrhenius med pappa Anders på tävlingar i Kalifornien och träffade där Anders Axlid, och diskuterade med honom hur Niklas skulle kunna utvecklas vidare, från de 65m han då gjorde i diskus. Axlid föreslog att kolla med Vésteinn Hafsteinsson, som var baserad i Sverige och tränade bl.a Gerd Kanter. Vésteinn sa ok till Niklas att komma och testa i juli samma år. Jag hade tillfälle att vara med en del pass då i Helsingborg, och se hur coach V tänkte och jobbade. Det blev en riktig aha-upplevelse. Jag har ändå varit med i Spårvägen sedan hösten 1971, då klubben börjat växa som elitförening, med kastare som Raimo Pihl, Anders Arrhenius, Lars Haglund, Lars Holmblad m.fl. Själv hoppade jag mest höjd i gammal hederlig dykstil. Har ju sedan följt klubben på hög nationell och en del internationell nivå genom åren, men att få ta del av Vésteinn och Gerd Kanters träning och planering var en annan nivå, där nu Niklas fick möjlighet att ingå. Daniel fick sedan träffa Vésteinn hösten 2008, för att sedan fr.o.m hösten 2011 ingå i hans träningsgrupp, där även Leif Arrhenius då började. Faktum är att vi i år ser ut att ha tre manliga diskuskastare bland 100-bästa i världsstatistiken för nionde året i rad, varav troligen 5 år i rad en som etta !

Stora framgångar på SM

Förra helgen 14-16aug på SM i Uppsala lyckades vi ta poängplatser i alla kastgrenar, män och kvinnor. Har inte hänt förut och kommer bli svårt att upprepa. Guld till bl.a Ásdis Hjalmsdottir Annerud i spjut, i hennes i princip sista elittävling. Ásdis avslutade sedan karriären med att slå ett sverigebästa genom tiderna i Castorama med 3732p, veckan efter. Ásdis har ju tränats av Kari Kiviniemi sedan 2017. Kari är ju en av de tränare vi har hjälp av i det form av nätverk vi har som tränare, där även Johanna Wikström och Mattias Jons ingår förutom Vésteinn.

Bra kastverksamhet på hemmaplan

På hemmaplan fick vi ju stabil tränarförstärkning, när Jörgen Karlsson med träningsgrupp kom över till Spårvägen för två år sedan, de flesta från Huddinge. Jörgen tränar ju aktiva från landslagsnivå ner till talangfulla ungdomar. Det har givit en mycket fin kontinuitet och utveckling av kastverksamheten i klubben. Spännande framtid med namn som Jesper Arbinge, Eleni Larsson, Sebastian Löschner, Rebecca Hallerth, Ivar Moisander, Hannah Hilding, Caroline Wallin, Jacob Nilsson, Tindra Törnestam m.fl. På junior-SM blev det fyra medaljer. Denna speciella pandemisäsong närmar sig sitt slut, men ett par intensiva tävlingsveckor kvar, bl.a finnkamp med flera spårvägsdeltagare, varav fyra kastare. Sedan inte minst castoramasäsongen, där vi vunnit flera år i rad, förra året med rekordpoäng. Tror vi får stenhård konkurrens i år från Uppsala och Hässelby, så dags att fila på tekniken. Tog bilen hem från Säffle (se upp för älg),

Åke Ruus, grenansvarig kast Spårvägen