Spårvägens Friidrottsklubb

Trots pers med sex sekunder i 3000 m-loppet på Bauhaus-galan hade Emil kraft att spurta till seger före flera bättre löpare. Foto: Deca Text&Bild

Mäktig seger av Emil på Bauhaus-galan

Emil Danielsson gjorde sitt livs lopp när han spurtade ner svenska rekordhållaren Andreas Almgren och vann 3000 m-loppet på Bauhaus-galan på 7:39.70. Tiden är mindre än två sekunder från det svenska rekordet. En bra insats också av Daniel Ståhl som slutade tvåa i diskus.

Andreas Almgren passerade 1000 m på 2:31.8 med Emil placeringen bakom vilket följdes av 5:06.4 på 2000 m. På sista kilometern sjönk tempot och tätklungan, som spruckit upp, återsamlades så att sju man gjorde upp om det på sista varvet. Emil avancerade i ytterspår och in på upploppet gick Andreas upp i ledning medan Emil tog sig upp på andra plats medan publiken stod upp och applåderade på upploppssidan.

Vilken spurt!
Och de höll hela vägen in i mål för Emil som vann med tre tiondelar på 7:39.70 efter ett slutvarv på under 57 sekunder. Tiden är personbästa med sex sekunder och innebär avancemang till andra plats genom tiderna i Sverige, bara 2.6 sekunder från Almgrens två månader gamla svenska rekord.
Emil slog även pappa Johnnys familjerekord, 7:42.41, satt på just Stockholms Stadion och DN Galan för 34 år sedan då han var mindre än två tiondelar från det då gällande svenska rekordet. Givetvis var det också klubbrekord i Spårvägen. Emil hade själv det gamla på 7:45.98.

“Mitt livs bästa lopp”
– Det här är utan tvekan min största upplevelse hittills på löparbana. Jag brukar alltid vara bra i regn och att bli blöt gör inte så mycket. Det var egentligen väldigt bra förhållanden för löpning. Det var också ett fantastiskt stöd av publiken hela vägen och jag ville verkligen hålla i när det blev tufft på slutet, säger Emil.
Han slog nu flera löpare som har bättre personliga rekord, bl a Andreas Almgren (3:32/13:01 på 1500/5000 m), Jimmy Gressier (3:33/13:08), Luis Grijalva (3:35/12:52) och Egide Ntakarutimana (13:03).