Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Janne Bengtsson fick tränarpriset i samband med Spårvägens höstkonferens på Lidingö där han numera bor. Foto: Jonas Hedman

Janne Bengtsson prisad av EA

Spårvägen-tränaren Janne Bengtsson, som tränar Kalle Berglund, har fått priset European Athletics Coaching Award för sina tränarinsatser. Vi fick en pratstund med honom!

Janne fick priset på Spårvägens höstkonferens på Rönneberga kurs- och konferensanläggning den 17 november.
– Det kom som en total överraskning! När jag under Andreas Carlborgs tal hörde att personen som skulle få priset kommer från Växjö så började jag fundera på vilka mer i lokalen som gör det och insåg att det inte var så många, säger Janne och ler.
Det är Europeiska Friidrottsförbundet som delar ut priset och det är en mycket välförtjänt mottagare i Janne Bengtsson, 71, som har en lång gärning inom friidrotten. Som förbundskapten, tränare och ledare i Spårvägen, IFK Växjö med mera. Han är medel-långdistanstränare sedan 40-talet år och är sedan några år tillbaka i Spårvägen och bor numera på Lidingö. Han har just nu en enda adept och det är Kalle Berglund vars utveckling de senaste åren varit fantastisk!

Inne-EM-silver och svenskt rekord
I vintras satte Kalle Berglund svenskt inomhusrekord på 1500 m med 3:37.69 och tog sedan EM-silver i Belgrad efter att ha dragit i stort sett hela loppet. Efter en två månader lång skadeperiod under våren hittade duon tillbaka och i London i början på juli var Kalle med 3:36.60 bara elva hundradelar från Johnny Kroons 32 år gamla svenska rekord. Trots sjukdomar och andra problem under sommaren tog sig Kalle till semifinal på VM i London vilket var en väldigt bra insats, inte minst med tanke på att förberedelserna inte var optimala.
Kalle och Janne har ett nära samarbete och pratas vid i princip varje dag. Det råder ingen tvekan om att Janne har stor del i Kalles framgångar.

Vad var höjdpunkten 2017?
– Hela inomhussäsongen med kulmen på inne-EM i Belgrad var fantastisk! Men också hela resan med all träning fram till mästerskapet. Diamond League-galan i London i början på juli var också jättestort då Kalle sprang på 3:36.60! Då hade vi verkligen inga förväntningar på en bra tid eftersom han varit sjuk innan och vi bestämde oss för att åka så sent som dagen före tävlingen. Två dagar tidigare körde vi ett pass på Sundbybergs IP och då kände Kalle att han var frisk så då bestämde vi oss för att åka.

Vad minns du bäst från inne-EM?
– Kalle låg ju tvåa i årsstatistiken så vi visste att han hade kapacitet för medalj. Vi hade räknat med att någon skulle sätta fart efter 800-900 meter och om det gick långsamt skulle Kalle gå upp och dra så att det blev någorlunda fart. För genom att ligga först så får man springa mer ostört, slipper knuffar och att bli instängd, det blir så lätt tillfälligheter som avgör då. Sedan skulle han släppa förbi engelsmannen, som vi trodde mest på, och hänga på.
– Men det gick långsamt från start så Kalle drog i princip från början och när ingen kom och satte fart bestämde sig Kalle med 500 meter kvar för att köra så mycket han kunde. Detta var vår taktik. Sista varvet var helt fantastiskt! Kalle ledde vid klockringningen och då skrek jag högt! Kalles manager Jasper har det på film, säger Janne och skrattar!

Vilka är Kalles största styrkor?
– Han är noggrann och oerhört ambitiös och lämnar ingenting åt slumpen. Träning, sömn, kost, ja i princip allt han gör är för att bli en så bra löpare som möjligt.
– Han har mycket synpunkter på träning och är väldigt kunnig själv. Träningen lägger vi numera upp tillsammans och har daglig kontakt, även när han är utomlands. Vi utvärderar i princip varje pass direkt efter och lägger upp taktiken för nästa.
– Kalle är fortfarande ung men gör sällan något överilat. Han får idéer om till exempel träning och då bollar han det med mig och sedan brukar han göra som jag tycker.

Ett år med båda framgångar och motgångar
Kalle och Janne hade nådde flera mål under året trots en hel del problem under framför allt våren.
– Det var väldigt jobbigt under april och maj då Kalle var skadad. Han hade stora problem med låret men var helt fantastisk när det gäller inställningen, han ger aldrig upp. Det svåraste var att han hade så ont att han inte kunde köra alternativträning. Ett tag kunde han inte ens böja benet utan smärta och då fungerade det inte att med vare sig vattenlöpning, cykel eller crosstrainer. Han stakade och satt och rodde i en roddmaskin med benet rakt på en skateboard!
– Att ingen visste vad problemet var gjorde det ännu jobbigare, den där ovissheten är tuff. Men sedan försvann smärtan i månadsskiftet maj-juni och då hade han nytta av all alternativträning.

Många adepter genom åren
Janne har tränat många aktiva genom åren av vilka Patrik Johansson (3:38.95 på 1500 m 1997) och Kent Claesson (13:31.54 på 5000 m 1998) är två.  
– Men jag har aldrig haft någon aktiv tidigare som tagit medalj på ett internationellt mästerskap så detta är stort!
Janne har en tydlig träningsfilosofi.
– Den bygger på uthållighet i grunden, mycket uthållighet. Sedan snabbhet, teknik och styrka och väldigt lite mjölksyra, i perioder ingen alls.
Vi gratulerar Janne till utmärkelsen och önskar honom och Kalle lycka till inför 2018!

Anm.: En spårvägare har fått European Athletics Coaching Award tidigare och det är sprintertränaren Rolle Bergman. Det fick han i samband med inne-EM i Göteborg 2013 efter att Moa Hjelmer blivit europamästare på 400 m året före.