Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
1698 anmälda och 1356 startande var båda rekordsiffror för Milspåret. Foto: Erika Jansson

Uhrbom vann Milspåret som åter satte rekord

Det blev övertygande segrar för Fredrik Uhrbom och Anna Rahm när Milspåret genomfördes för femte gången i skönt försommarväder vid Gärdet i Stockholm. 1356 löpare kom till start och de kunde njuta av sol och 17 grader i vad som var riktigt bra förhållanden.

Det blev övertygande segrar för Fredrik Uhrbom och Anna Rahm när Milspåret genomfördes för femte gången i skönt försommarväder vid Gärdet i Stockholm. 1356 löpare kom till start och de kunde njuta av sol och 17 grader i vad som var riktigt bra förhållanden.

Milloppet är numera ett etablerat evenemang och antalet deltagare fortsätter att öka. 1698 löpare var anmälda till årets lopp vilket är drygt 30 procent fler än i fjol. Nytt för i år var 5 km-distansen som startade en halvtimme före huvudloppet men det är bara en liten anledning till den ökningen eftersom endast 177 löpare valde den klassen. Det visar att det är ”minst 10 km” som är den som intresserar gemene man och kvinna mest.
Snabbast av alla på mildistansen var arrangerande Spårvägens FK:s Fredrik Uhrbom som nu vann loppet för andra gången efter att ha sololöpt från start till mål.
– Jag tryckte på första 4 km och det räckte för att få en lucka. Jag är i bra form och siktar närmast på att göra en bra tid på 10 000 m bana på Island den 22 maj, säger Fredrik som vann Milspåret även 2007. 
Halvvägs ledde han med 13 sekunder före klubbkamraten Oskar Landin vilket växte till 1.34 i mål. Sluttiden 30.52 är den klart snabbaste i loppets historia även om det nu var en annan bansträckning.

Anna Rahm snabbaste tjej
I damklassen ledde Rånäs Anna Rahm hela vägen och vann på 36.11 – 45 sekunder före Spårvägens Lilian Magnusson. Anna har trappat ner sin elitsatsning medan Lilian, som har två finnkampssegrar på 10 000 m på meritlistan, nu är tillbaka efter några skadeår och siktar på Stockholm Marathon den 28 maj.
I den nya 5 km-klassen lyckades Niklas Hansson från Huskvarna slå flerfaldige svenske mästaren Anders Szalkai med sex sekunder och vinna på 17.04. För Anders var det sista kvalitetspasset före Stockholm Marathon.
– Det var bra träning! Jag skulle ha kört 5000 m på Stadion vid lunch men TV-inspelningen av Superstars gjorde att jag fick flytta fram passet. Löpningen var kontrollerad och jag ville inte tävla utan ska ta ut mig ordentligt om en dryg vecka istället. Detta var okej men jag saknar lite speed, säger Anders som för en månad sedan blev svensk mästare på 100 km.
Damklassen vanns av Spårvägens Anja Lindberg med nästan två minuter på 18.45.
– Detta var bara mitt andra lopp efter barnafödande och jag hade som mål att ta mig under 20 minuter och det gick ju med marginal! Det är en snabb och bra bana, säger Anja som nu sprang Milspåret för första gången.

Hundra löpare under 40 minuter
Den enorma löparvåg som sveper över landet har också höjt standarden på resultaten och i Milspåret var det över hundra löpare som tog sig under motionselitgränsen 40 minuter – 98 män och 6 kvinnor.
Milspåret hade som vanligt start och mål vid Sjöhistoriska Muséet men denna gång på en 5 km-slinga som helt gick på fastlandet. Anledningen var att Djurgårdsbrunnsbron renoveras men till 2012 är det åter den gamla sträckningen runt Djurgårdsbrunnskanalen som gäller.
Resultatlistan
Bilder från Milspåret 2011