Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Uhrbom maraton-debuterar i Sevilla på söndag

Fredrik Uhrbom har förnämliga personbästa på långdistans. Eller vad sägs om 14:01.45 på 5000 m, 29:30.28 på 10 000 och 1:05:53 på halvmaran. Därför är det helt logiskt att han på söndag testar 42 km i Sevilla marathon.

När bestämde du dig för att testa en mara?
– I oktober och då siktade jag på ett lopp i december. Men jag fick lite ont i hälsenorna så det blev februari i stället.

Varför just Sevilla?
– Fråga Kent! För mig spelar platsen ingen roll. Jag vill bara ha en flack bana. (Tränaren Kent Claesson sprang på 2:17:07 i sitt första lopp 2004.)

Hur mycket mer mängd har du kört?
– I november och december mindre än vanligt. Bara elva/tolv mil i veckan. Men efter 19 december och Sydafrika-lägret har jag legat på 18–19 mil i veckan.

Och hur många långpass har du hunnit med?
– Lite för få. Jag har bara ett på 35 och ett på 30 km. Men jag har också sprungit två halvmaror på löpband på 1:06 och 1:07 och det har känts bra. Det har varit en isig vinter så all kvalité har genomförts på löpband.

För att gå in på topp-tio i klubben krävs 2:24:22. Är det möjligt?
– Det klarar jag om jag inte bryter. Jag vet att jag grejar 32 km i 3.10-tempo. Vad som händer sen har jag ingen aning om. Jag kanske håller till 37 eller jag kanske hamnar i ett dike. Jag har verkligen inte den minsta aning.

Nåväl, på söndag får Fredrik svaret. Loppet startar 09.00 och resultatet går att finna på loppets hemsida några timmar senare!