Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Moa Hjelmer på väg mot stafettseger och EM-kvalificerande 44.36 på 4x400 m. Foto: Deca Text&Bild

Två spårvägare klara för Barcelona-EM

På torsdagskvällens arrangerades sommarens andra Folksam GP-tävling och platsen var Karlstad. Direkt efter tävlingarna delade förbundskapten Stefan Olsson ut åtta nya EM-biljetter av vilka två gick till spårvägare – Niklas Arrhenius i kula och diskus samt Moa Hjelmer på 4x100 m.

Det regnade mer eller mindre konstant under förtävlingarna på Tingvalla IP mellan 15.30 och 17.30. Men sedan sprack det upp och kombinationen 18 grader och solen och vinden i ryggen på upploppet gjorde att det blev en riktigt bra kväll för friidrott!
Flera spårvägare var i slagläge för att klara sina respektive EM-kvalgränser och när kvällen var till ända tillhörde Niklas Arrhenius och Moa Hjelmer de gladaste spårvägarna. Niklas slutade tvåa i kula på 19.34 men trots att det fattades nästan en halvmeter till EM-kvalgränsen 19.80 fick han klartecken för EM-start av förbundskapten Stefan Olsson. Så även i diskus där Nik härom dagarna överträffade kvalgränsen (61.90).
Nik kommer därmed att köra båda grenarna i Barcelona. Kulan går först och blir en “mjukstart” eftersom den grenen går först. EM-starten blir Niks första. För fyra år sedan kastade han diskus på EM i Göteborg.

Moa 0.06 för sent ute
På 4×100 m sprang Moa Hjelmer sista sträckan och såg till att det blev en överlägsen seger på svenska årsbästat 44.36. Det var dock sex hundradelar långsammare än EM-kvalgränsen. Men senare på kvällen meddelade fk Stefan Olsson att laget ändå får åka till EM. I Karlstad sprang Emma Rienas, Lena Berntsson och Elin Backman de tre första sträckorna och de blir troligen förstauppställningen i Barcelona.
Europamästerskapen i Spanien blir Moas första stora seniormästerskap. Hon har tidigare sprungit individuellt i UVM, JVM och JEM. Hon var bara någon dryg tiondel från att kvala in individuellt på 200 m men kan kanske komma att springa även den distansen eftersom hon kommer att vara på plats i Barcelona för stafetten.

Inget EM för Tomek?
Kvaltiden till EM går ut den 18 juli – det vill säga på söndag – och av dem som fortfarande har chansen att kvalificera sig finns Thomas Nikitin. Han blev trea på 400 m häck på 52.26 i Karlstad vilket var en dryg sekund från kvalgränsen. En gräns han härom veckan bara var tre tiondelar från att klara.
En spårvägare som inte blivit uttagen är Leif Arrhenius i diskus. Leffe klarade kvalgränsen 61.90 i april då han kastade 61.92. Härom veckan kastade han 60.33 men har som sagt inte fått klartecken för Barcelona. I Karlstad slutade Leffe femma i kula på 18.23.

Gladys snudda vid perset
En som presterade på toppen av sin förmåga var Gladys Bamane som var tvåa i B-finalen på 100 m på 12.29, bara hundradelar över det personliga rekordet. På 400 m häck vann Nuulu Ndiwabene B-finalen överlägset på 61.50 men hade bara en motståndare.
Marcus Gustafsson spurtade i mål som femma i B-finalen på 1500 m på nästperset 3:53.15 och i C-finalen debuterade (?) Karl Engström på distansen med 4:20.24. Erica Jarder slutade nia i längd på 5.73 och Emil Zail var tvåa i B-finalen på 100 m på 11.07 och vann B-finalen på dubbla distansen på 22.31.
Det var en fantastiskt skön kväll på Tingvalla IP! Nästa Folksam GP-tävling är nummer tre för året i Göteborg den 10 augusti.
Resultat Folksam GP