Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Yes! Spåret bärgade första lagguldet på långa banan på tretton år! John Foitzik, Fredrik Uhrbom och Alexander Palm! Foto: Jonas Hedman

TSM2: Nytt lagguld!

I terräng-SM i Eskilstuna blev det precis som på lördagen ett seniorguld i lag och det var åter herrarna som stod för det. Denna gång genom att efter en riktig kämpainsats ta hem lagtiteln på 12 km tack vare Alexander Palm, Fredrik Uhrbom, John Foitzik. 

Det var betydligt skönare väder i och med hela 16 plusgrader jämfört med 6 på lördagen. Åter en gå himmel men regnet höll sig borta hela dagen efter att det kommit hela tio millimeter under natten. Det gjorde banan tung och när det var dags för seniorernas två långsträckor, där den första gick kl 13.35, var det ordentligt uppsprunget på gräsbanan.
I manliga 12 km-loppet gick de två första varven på 6:14 respektive 6:17 med tätklungan innehållande tiotalet man inkl alla favoriter. Men just efter varvningen ryckte gårdagens 4 km-vinnare Abraham Adhanom och sprängde fältet. Inte ens regerande mästaren Mikael Ekvall orkade hänga på. Efter ytterligare något varv var det 30-40 meter mellan flera av löparna bland de tio främsta med Hässelbys Haben Idris som tvåa och Strömstad-duon Ekvall och Johan Larsson som 3-4:a följda av Hässelbys Andreas Åhwall. Därefter Spårvägens Alexander Palm på sjätte plats och med Fredrik Uhrbom, John Foitzik och Alexander Söderberg bland de tio bästa.
– Härligt att få vinna lagtävlingen på tolvan för första gången! Jag har ju varit med och vunnit på 4 km två gånger men på tolvan har det som bäst blivit tre silver och ett brons så detta var extra skönt, sa Uhris som knappt kunde ta sig upp på scenen och väl där behövde hjälp att komma upp överst på prispallen. Är man 37 så är man!

Fyra spårvägare topp-10

Uhris sprang lördagens veteranlopp i vanliga skor och fick ont i ryggen i halkan vilket var anledningen till att han inte sprang fyran. Men på tolvan hade han spikskor och då gick det mycket bättre.
På slutvarvet hade Ekvall den till synes högsta farten och närmade sig Adhanom men denne höll till publikens stora jubel undan och vann sitt andra individuella guld för helgen med 21 sekunders marginal på 37:52. Bronset till Haben Idris som gjorde ett av sina bästa terränglopp.
Av spårvägarna blev Alexander Palm åter bäst med en sjätteplats på 39:01 – en placering sämre än på lördagen. Uhris fick släppa förbi sig Turans Daniel Lundgren på sista varvet och blev åtta på 39:21 placeringen före Foitzik (39:30) som han passerade på slutet. Tia blev Alexander Söderberg på 39:53 i vad som var hans debut på tolvan.

Första guldet på 13 år

I lagtävlingen hade Hässelby sina första två i mål som trea-femma men sedan dröjde det hela 2.5 minuter till lagtrean Martin Öhman korsade mållinjen. Så Spårvägen vann även långa banans lagtävling – 1:37:52 mot 1:58:28.
Guldet är Spårets fjärde i lag på tolvan sedan distansen fick SM-status 1963 och det första sedan 2001 då Skåne-trion (!) Mattias Persson, Anders Szalkai och Andreas Carlborg (vår nuvarande ordförande!) triumferade!
Det var inte långt ifrån att vi fått två lag i mål. På kvällssamlingen svarade Karim Mohammadi vid två tillfällen “ja” på Kent Claessons fråga om vilka som skulle springa tolvan på söndagen. Ett missförstånd som var ganska kul med tanke på att Karim är 800 m-löpare. Nu blev det fem man till start och lika många i mål med Jens Nielsen 25:a på 42:33.

Frida dubblerade
I kvinnliga 8 km-loppet dominerade Hälles Meraf Bahta precis som på fyra dagen före och vann med hela 1:21 på 28:27 på den tunga och blöta banan. Frida Aspnäs gjorde ett ännu bättre lopp än på korta banan och spurtade i mål som nia på 30:16 – fem placeringar bättre än på lördagen.
Cecilia Norrbom blev trettonde på 31:01 och de var enda spårvägarna så det blev inget lag.
Resultatlistan.