Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Foto: Jonas Hedman

Till minne av Tommy Berlin

I mitten av augusti nåddes vi av beskedet att Tommy Berlin gått bort efter en kort tids sjukdom bara två månader före sin 65-årsdag. Tommy var spårvägare i över 40 år och var bland annat med i laget som tog Spårvägens första seger i Dagbladsstafetten 1972. Bäst minns vi honom dock som en förträfflig fotograf som förevigade hundratals spårvägare under mer än 35 år. Jan Ahlström var klubbkamrat med Tommy i fyra decennier och tecknar här ett personligt porträtt.  

Tommy Berlin föddes 1948 och kom in i klubben under det sena 1960-talet då han började träna med en järfällabaserad löpargrupp som innehöll bland andra Christer Wallerby och Gunnar Edberg. Tommy siktade på att ta sig under 4:00 på 1500 m och 15:00 på 5000 men nådde aldrig de tiderna även om det var nära på 1500 där det personliga rekordet stannade på 4:02.
När Spårvägen vann Dagbladsstafetten för första gången 1972 sprang Tommy den trettonde sträckan som var 960 m lätt utför i början och sedan flack. Han ingick också i vårt segrande lag 1975 och överhuvudtaget utgjorde han en viktig länk i Dagbladslaget under hela 1970-talet. Sin största individuella framgång bestod i en tredjeplats i Rösjöloppet 1973, en prestation som belönades med titeln ”Vårens terränglöpare” i klubbtidningen.

Viljestark och envis

Viljan var hans största tillgång som löpare. Det bevisades med eftertryck i en tennismatch på ett träningsläger i Portugal 1981. Tommy mötte medeldistansaren Christer Larsson och låg under med 0–5 och 0–40 innan han lyckades vända till vinst!
Tommy började fotografera redan under den aktiva tiden och med tiden blev det mer och mer. Det är tack vare honom som Spårvägen är bildmässigt superdokumenterad de senaste 35 åren. Ingen har heller tagit fler bilder på de tävlingar vi arrangerar tillsammans med Hässelby SK. Tommy var bland annat en av tre fotografer på premiärupplagan av Stockholm Marathon 1979.
Han tillbringade nästan alla tävlingar på innerplan och om han inte plåtade ställde han upp som funktionär i längd eller tresteg. Han kom alltid i god tid och bar med sig en liten väska. Den innehöll regelbok och allehanda verktyg och materiel som kunde behövas. Många är de galor i Globen och på Stadion där han sett till att det fungerat i de horisontella hoppen.

Trav, fåglar och foto

Tommy växte upp på en stor lantgård på Järvafältet där hans far var rättare, det vill säga arbetsledare med dagens språkbruk. Arbetslivet tillbringade Tommy till största delen på två stora dataavdelningar, först hos KF på Söder och sedan på SE-Banken i Rissne fram till pensioneringen.
Han hyste också ett stort intresse för hästar och trav och hans första häst hette föga förvånande Photographer och var född 1975. Den sista kom att bli Bacardi Razz, en treåring som vann sitt första lopp bara två veckor efter hans död. Så orättvist kan livet vara.
Tommy hann utöver jobb, hästar och fotografering med att vara medlem i en hembygdsförening, en förening för ornitologer samt en naturvårdsförening, alla med bas i Järfälla. Han gick bort den 9 augusti.

Avslutningsraderna i dikten i dödsannonsen löd så här:

”Så länge du minns kan jag ej dö.”

Tack, Tommy!
Vi kommer att minnas dig mycket, mycket länge!