Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Terräng-SM diskuterades intensivt i Gävle

Svenska Friidrottsförbundets årsmöte i Gävle 26–27 mars samlade representanter från samtliga 23 distrikt och av de åtta motionerna var det den om när och hur terräng-SM ska arrangeras som resulterade i de längsta diskussionerna. 

Det var faktiskt tre motioner som berörde terräng-SM och de tangerade alla varandra. Norrbottens FIF ville flytta mästerskapet från våren till hösten med motiveringen att de på grund av all snö inte kan förbereda sig på bästa sätt för ett vårmästerskap.
Hälle IF ville dela mästerskapet och lägga de långa banorna på hösten. Hälle stod också för motion tre som innebar ytterligare en distans, en längre sådan, för juniorer och att den skulle läggas på hösten. Alla tre motionerna behandlades mer eller mindre samtidigt eftersom fokus låg på sakfrågan.

Terräng-SM flyttas till hösten
Detta förfarande var inte helt lätt men till slut redde mötesordförande Gunnar Johnson ut allt på ett bra sätt och resultatet av voteringen blev med siffrorna 69–47 att hela terräng-SM från och med 2013 flyttas till hösten.
Årets TSM arrangeras i Uppsala 16–17 april och 2012 i Linköping så därför var det först 2013 som en flytt är möjligt.
Antalet talare för respektive emot de olika alternativen var flera. En som var mot en delning och flytt från våren var Hässelbys Johan Engholm. Han tog plats i talarstolen och lämnade den inte förrän efter en dryg halvtimme …
Det resulterade i att mötesordföranden fick införa en maxtid för talarna för att schemat inte skulle förskjutas alltför mycket. En annan talare var Spårvägens Lasse Hagström som tyckte likadant som Engholm, det vill säga att terräng-SM ska ligga kvar på våren med alla klasser och distanser samlat. Lasse motiverade med bland annat känslomässiga och sociala skäl:
– Att som ledare få vara tillsammans med hela föreningen och känna den styrka som ligger i viljan att lyckas tillsammans, att inspirera varandra och dra åt samma håll betyder mycket. Teräng-SM är den enda SM-tävlingen där ungdomar, seniorer, veteraner tävlar samtidigt. Det främjar samhörighet med medtävlare och klubbkamrater och ger inspiration för de som inte ligger i topp att fortsätta idrotta, sa Lasse Hagström.
Han menade också att det är ett viktigt avstamp inför bansäsongen, att den breda uppslutningen går förlorad om man delar på SM och det innebär också ökade resekostnader för klubbarna.
Men trots Johan Engholms, Lasse Hagströms och flera andra inlägg så blir det alltså en flytt till hösten.

Terräng-SM i Umeå 1981
Senast TSM gick på hösten var för 30 år sedan – i Umeå den 26–27 september 1981 – och då var för övrigt Lasse Hagström femma på 4 km bara 3,1 sekunder från brons. Det SM:et genomfördes samtidigt som ALJ Open på Stockholms Stadion, långa orienterings-SM och nordiska veteranmästerskapen i maraton vilket bidrog till att det bara var ca 360 löpare mot 580 i Örebro året före. Detta enligt tidningen Friidrott.
Och att åter att lägga TSM på hösten är helt klart värt ett försök. Det har ju faktiskt gått 30 år sedan sist.

Vilket drag på lördagskvällen!
Första dagen av årsmötet avslutades med gemensam middag och den ägde rum i Spegelsalen i Gävle Stadshus. Där tilldelades fyra personer Svensk Friidrotts högsta utmärkelse: Lennart Svensson, Västergötland och Gävle-profilerna Stig Vilén, Mats Åkerlind och Erik Proos. Det applåderades högt och länge när de guldmedaljerna delades ut och extra speciellt var det förstås för Mats och Erik som fick ta emot utmärkelserna på hemmaplan. Stig var tyvärr sjuk och får sin medalj vid ett senare tillfälle.
Kvällen avslutades med sångnummer av en rad tjejer från Helges sångstudio i Gävle man kan säga att hela salen lyfte! Till tonerna av riktigt rockiga låtar drog hela friidrottssverige genom salen i ett långt tåg – ung som gammal, aktiva, tränare, ledare och ordföranden!
“Ja, vi kan!” var ord som verkligen symboliserades på ett konkret sätt denna kväll! Nästa gång Svensk Friidrott möter upp igen i samlad form är på Friidrotts-SM i just Gävle den 11–14 augusti!
Läs också “Jan Kowalski ny styrelseledamot i SFIF”