Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Guldlaget på 4x100 m. Fr v Moa Hjelmer, Elin Westerlund, Isabelle Eurenius och Irene Ekelund. Bakom coach Rolle Bergman. Foto: Kent Claesson

Stafett-SM: Tredje raka!

Guld och silver blev facit av första stafett-SM-dagen i Göteborg där kvinnliga 4x100-laget stod för fullträffen efter stor dramatik!

Stafett-SM på Slottsskogsvallen genomfördes i strålande sol med flera spännande finaler. En av dem var kvinnliga 4×100 m där Spårvägen längst ut startade bra med Elin Westerlund på första som byggde upp en ledning som Isabell Eurenius utökade på andra. Men det blåst motvind på bortre långsidan vilket gjorde att Isabelle inte hann ikapp Irene Ekelund i andra växlingen samtidigt som hon såg ut att gå lite för tidigt.
Irene fick bromsa och hela försprånget försvann. Istället var det MAI med Linnea Killander som var först ut på upploppet på slutsträckan. Men Moa Hjelmer hade inte på något sätt givit upp utan presterade en riktigt bra slutsträckan och var ikapp alldeles på mållinjen. Men vem var först?
På Friidrottskanalens webbsändning såg det ut som Linnea men målfotoavläsningen gav guldet till Spårvägen – en enda hundradel före MAI!
– Det är speciellt när man får vittring på löparen före, då plockar man fram det där lilla extra! Men jag kände inte att jag var före på mållinjen, säger Moa Hjelmer.
45.46 mot 45.47 innebar att tredje raka 4×100-guldet bärgades. Moa, Isabelle och Elin har varit med i alla tre gulduppställningarna medan det var första för Irene som dock har två guld för MAI 2014 och 2015. Bronset tog fjolårstvåan Ullevi på 46.66 med ett till tre fjärdedelar nytt lag.

Svenskt veteranrekord
Spåret hade faktiskt också ett K35-lag med i direktfinalen som efteranmält sig efter att tidigare på dagen vunnit K35-guldet på 50.00. I seniorfinalen kom Sandra Elfast, Lena Axelson, Jenny Åkervall och Anna Björkstedt i mål på 49.91 och noterade således ett nytt rekord!

Silver på 4×800 m
På manliga 4×800 m tog regerande mästarna Hässelby ledningen direkt från första kurvan och var aldrig hotade. Segertiden skrevs till 7:32.52 och Elmar Engholm nådde målet tre sekunder före Spårets Kalle Berglund som tog in tre sekunder på slutsträckan efter att ha öppnat på 52.9 på första varvet och nått målet efter 1:48.7! Silverlaget: Daniel Gleimar 1:56.6, Johan Walldén 1:54.1, Estifanos Faid 1:55.9 och Kalle Berglund 1:48.7. Silvertiden 7:32.52 kan jämföras med fjolårets bronstid 7:40.87 då det faktiskt var ett till hundra procent annat lag.

Diskning på 4×100
Försöken i herrarnas korta stafett innehöll bara nio lag så det gällde att inte bli sist. MAI och Spåret hade en klar ledning i sista kurvan där stavhopparen Erik Thorstensson ansvarade för Spårets pinne. Men i sista växlingen stämde det inte. 10.37-mannen Dennis Leal stack för tidigt, eller Erik hann i allafall inte fram och det diskades för överväxling. Både Täby och Hammarby tappade pinnen i andra växlingen men mottagarna vände tillbaka och sprang i mål och belönades med finalplatser tack var 47.26 resp 53.63. Sistnämnda tid lär vara den långsammaste i stafett-SM-historien för att nå final. Spårvägenlaget bestod av Lion Martinez, Fritz Ekane, Erik Thorstensson och Dennis Leal.
Resultaten