Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens nyhetsbrev nr.5

Louise Sandberg, styrelseledamot i Spårvägen, delger sina betraktelser för en annorlunda tävlingssäsong som råder under Covid19.

Utomhussäsongen 2020. Vi ser fina resultat i resultatlistorna. Vi ser klubbrekord. Vi ser svenska rekord. Vi ser våra stjärnor tävla i tävlingsarrangemang vi aldrig kunde drömma om 2019. Alla som tävlat i någon i idrott eller alla som levt, och lever livet, vet att det nästan aldrig blir som man tänkt sig – ibland blir det bättre ibland sämre. Utomhussäsongen 2020 vet vi att det inte blev som någon tänkt sig. Det verkar ändå bli bra. För det finns kreativitet, drivkraft, engagemang och vilja. Vilja att tävla och mäta sig med andra och sig själv. Vilja att normalisera.

IOK skjuter upp Tokyo 2020 – så bra. En lösning. Finns ju sällan en lösning men att skjuta upp OS ett år och ändå kalla det Tokyo 2020 minskar slöseriet av jordens resurser och är en bra lösning utifrån det. För en idrottare att flytta målet 1 år och en dag framåt i tiden är inte optimalt men de flesta idrottare har tvingats göra det någon gång oftast på grund av sin egen kropp – en skada eller en sjukdom. Nu måste alla olympier ändra sina planer på grund av ett virus. Att vara elitidrottare är många gånger att vara egoist. Vad är bäst för mig just nu för att optimera min prestation. Men egoismen har fått läggas åt sidan för att istället ge plats för solidaritet och ansvar för minskad smittspridning. Många olympier skulle i detta nu varit i sitt livs form. Många är i sitt livs form. Vi hoppas få se dem på kommande internationella tävlingar närmaste veckorna. Precis som vi hoppas se alla våra ungdomar, juniorer och seniorer på de SM-tävlingar som blir av. Publikfritt. De blir av tack vare kreativitet, drivkraft, engagemang och vilja. Veteranerna får inte tävla i SM 2020 – en rimlig och demokratisk lösning eftersom alla över 70år räknas som riskgrupp och vi har valt att ställa in alla gemensamma aktiviteter för dem i samhället. De har dock sin drivkraft och vilja kvar och jag har själv sett en glad 80-åring tävla på Gutavallen i sommar. Man blir aldrig för gammal för att vara senior. Hon hittade en lösning för att tävla och mäta sig mot andra och sig själv.

Vi kommer behöva många lösningar framöver och kreativitet, drivkraft, engagemang och vilja kommer krävas för att vi i Spårvägens FK skall kunna fortsätta driva vår fina verksamhet kommande år.

Vi har redan sett ett fantastiskt engagemang och generositet i kampanjen ”Rädda Spårvägen”. Känner stor tacksamhet för det.

Det kommer troligen inte bli några lopp att springa under hösten för glada motionärer – inga lopp att vara funktionär i och träffas och göra en gemensam insats för föreningen. Ett scenario vi inte kunde drömma om ens i mars 2020.  Vi hoppas ändå att Stockholm Marathon gruppen kommer kunna genomföra något lopp under 2020. Detta kommer påverka föreningens ekonomi kommande år. Vi vet inte heller vad det nya normala kommer bli. Vi behöver därför nya lösningar. Inte en lösning. Vi behöver flera möjligheter.

Vi i styrelsen uppmanar alla medlemmar att tänka till hur just du kan bidra i detta – kanske har du en idé eller tankar kring hur vi kan utveckla verksamheten. Kontakta kansliet, din tränare eller någon i styrelsen. Kom på årsmötet onsdagen den 16:e september och delge dina tankar och funderingar – det finns inte en lösning och styrelsen har definitivt inte alla lösningar.

Vi vet att idrotten bidrar i samhället och för mig bidrar idrotten till gemenskap, lek, fysisk aktivitet, glädje, förhoppningar, drömmar och självutveckling. Det jag saknar mest och lärt mig under 2020 är kraften och gemenskapen i att vara publik. Jag ser framemot och längtar efter att vara publik – heja och vara delaktig i andras motgångar och framgångar – att vara en del av helheten på sidan av.

Vi ses på årsmötet 16/9 – vi kommer lösa det digitalt eller fysiskt – information kommer!