Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

SPÅRVÄGENS NYHETSBREV NR.4

MÅNADSBREV – JUNI – en betraktelse (signerad av Lasse Hagström, styrelseledamot i Spårvägens FK)

Covid-19 och corona - allt kretsar förstås runt den pandemi som har lamslagit världen och medfört tragedier för miljontals människor. De flesta är ändå överens om att vi trots allt elände bör eftersträva någon form av normalitet i vårt sätt att leva. För idrottens del innebär det att vi ska kunna träna och tävla, förutsatt att vi håller hårt på att efterleva Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Det råder förstås fortfarande stor osäkerhet runt i stort sett allt, när det gäller om och när friidrotten kan återgå till det normal verksamhet igen. Till dess kan vi i alla fall glädjas åt de tävlingstillfällen som har erbjudits och kommer att erbjudas via innovativa lösningar från våra duktiga ledare runt om i landet – och inte minst från dem som är verksamma i Spårvägen. Det vill säga Coach Claesson med flera.

Medel- och långdistanslöparna har ju givits möjligheter att lufta tävlingslinnet vid flera tillfällen under vår och försommar. På senare tid när högsommarvärmen exploderat i hela landet, har också antalet tävlingstillfällen i samtliga friidrottsgrenar ökat explosionsartat. Resultatnivån är imponerande hög, så uppenbarligen har träningen fungerat väl trots allt. En ”efter-krisen”- analys får väl så småningom utvisa om det funnits fördelar med att bedriva träningen på hemmaplan under vinterhalvåret.

När det gäller arrangemang på den internationella friidrottsscenen har vi bland annat fått uppleva Impossible Games från Oslo och en mängdshoppstävling i stav. Här ska i ärlighetens namn sägas att vissa idéer är bättre än andra…

 

SM-tävlingar

Tittar vi framåt så står det klart att både Mångkamps SM i Ljungby 1-2 augusti och stora SM i Uppsala 14-16 augusti kommer att genomföras, om än i nedbantad omfattning och utan publik. Lag SM, där Spårvägen ska befästa sin tätposition bland landets friidrottsklubbar, avgörs på Slottsskogsvallen den 6 augusti.

SM-tävlingarna för våra yngre förmågor kommer att spridas ut och genomföras enligt följande: USM och JSM I kastgrenar – Norrköping 21-23 augusti. USM i hoppgrenar – Sollentuna 22-23 augusti. JSM i löpgrenar – Linköping 22-23 augusti. USM i löpgrenar – Norrköping 29-30 augusti. JSM i hoppgrenar – 29-30 augusti, arrangör meddelas senare.

Tyvärr har arrangerande Turebergs IF valt att ställa in årets viktigaste SM-tävling, veteran SM. För Spårvägens del är det förstås extra tråkigt med tanke på att vi med råge är Sveriges bästa veteranidrottsförening. Det visade sig med all önskvärd tydlighet vid IVSM i Malmö i vintras. Med totalpoängen 199 var vi hela 74 poäng före tvåan MAI, en överlägsenhet som Spåret inte var i närheten av på ungdoms-SM, junior-SM eller på stora inomhus-SM. Här ska vi dock inte misströsta. Återväxten i klubben blir allt bättre och med en väl genomtänkt långtidsplanering har vi flera talangfulla påläggskalvar som kan nå sitt max när de så småningom uppnår veteranstatus. Ståhl, Hjelmer, Berglund med flera har ju redan visat upp talanger som kan få oss att hoppas på att de blommar ut ordentligt när de kommer upp mogen ålder. Häng i bara alla ungdomar, juniorer och seniorer. Er tid kommer!

 

 

Nytänkande

Åter till det seriösa. Nytänkande präglar verkligen genomförandet av Folksam Grand Prix-serien; Karlstad 8 juli, Sollentuna 10 augusti och Göteborg 29 augusti. För de två sistnämnda är tävlingsupplägget enligt uppgifter ännu inte helt fastlagt. Klart är dock att man gör allt för att kunna bjuda på så starka startfält som möjligt.

Från Karlstad meddelar tävlingsgeneralen Johan Engberg att If Göta och Tingvalla bjuder in till en unik friidrottstävling som direktsänds i SVT. Svenska och norska världsstjärnor ska utmana varandra individuellt och som lag. Herrarnas tävling består av samtliga 10-kampsgrenar och damernas av samtliga 7-kampsgrenar. Målsättningen är att slå nya nationsvärldsrekord i lag, samtidigt som deltagarna även är på individuell rekordjakt. Om arrangören lyckas fullt ut kommer det förutom de två nordiska lagen även att finnas ett europalag på plats. Från Spårvägens håll räknar vi förstås med att vara den förening som har flest deltagare kvalificerade till de utmanande duellerna.

Karlstad och Tingvalla kan också stoltsera med att vara en av sju arrangörer i världen som får stå som värd för en utspridd Diamond League-final, då Zürich har tvingats ställa in. Upplägget är att 30 toppidrottare tävlar mot varandra i realtid åtta olika grenar. Delar av stavhoppstävlingen avgörs i den soliga värmlandsmetropolen och direktsänds i TV världen över.

 

Sommarens höjdpunkt

Sommarens absoluta höjdpunkt för alla friidrottskonnässörer inträffar den 23 augusti, då man via TV ges möjlighet avnjuta BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Till denna vår egen Diamond League-tävling pågår rekryteringsprocessen av internationell elit för fullt. Oavsett vilka utländska celebriteter som har möjlighet att delta, kommer det att bli ett högklassigt arrangemang. Grenprogrammet är inte spikat, men vi kan räkna med att få se fyra till fem världsstjärnor i varje startfält. Givna deltagare är förstås den yppersta svenska friidrottseliten med affischnamnen Ståhl, Berglund, Duplantis, Sagnia och Bengtsson i spetsen.

På tal om stjärnor kan vi glädjas åt att den som lyser allra starkast, Spårvägens egen världsmästare Daniel Ståhl, har fått till ett jättekast på 70.23 vid en tävling i Hälsingborg. Därmed har unge herr Ståhl återintagit sin naturliga position som världsetta. Fortsättning lär följa.

 

Sammanhållning

Som alla vet har vi tvingats ställa in de arrangemang som utgör grunden för Spårvägens existens som elitförening. I vilken mån det påverkar vår framtid återstår att se. Klart är dock att det kommer att bli ekonomiskt kännbart. Vi i styrelsen lever ändå i trygg förvissning om att vi ska ta oss igenom krisen med minsta möjliga skadeverkningar som följd. Förutom den mycket lyckade Rädda Spårvägen-kampanjen, pågår också ett arbete med att hitta alternativa försörjningskällor. Förhoppningsvis är också intresset för motionslopp större än någonsin när Marathongruppens verksamhet återgår till det normala igen – 2021(?)

En annan och kanske nog så allvarlig konsekvens av inställda arrangemang, är den tomhetskänsla som uppstår hos alla föreningsmedlemmar som jobbar med loppen. Vi stofiler som på ett eller annat

sätt varit involverade i varje Stockholm Marathon sedan starten 1979 lider av svår arrangörsabstinens. Att sluta upp runt gemensamma projekt stärker sammanhållningen och fördjupar klubbkänslan hos både aktiva och ledare. Av det skälet är det viktigt att ALLA vi Spårvägare tar vårt ansvar för att skapa forum även för socialt umgänge inom och mellan grengrupperna.

Kanske kan vi till och med damma av och tillsammans sjunga denna lilla slagdänga från svunna tider:

”Blå, blå, blå är byxan runt min midja vitt och blått är linnet som jag bär allt som är blå/vitt tycker jag är vackert för min lilla vän är Spårvägen”

Om melodin inte är bekant, kan jag lova (hota med) att Coach Claesson och undertecknad kommer att framföra låten acapella vid nästa höstfest. Spårvägen-kamrater! Enade vi stå, söndrade vi falla – tillsammans är vi oslagbar