Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

SPÅRVÄGENS NYHETSBREV NR.11

Klubben som inte gick att lämna

Första nyhetsbrevet 2021 är skrivet av veteranansvarige, Mattias Sunneborn.

 

Under avtackningsmiddagen 2015 efter 13 härliga år i Spårvägen FK så kom någon på att alla runt bordet skulle berätta något speciellt minne om mig. Redan under första anekdoten så började mina ögon fyllas av tårar och jag kände att jag ville stanna kvar i klubben som betyder så otroligt mycket för mig. När jag sedan ställde mig upp för att tacka alla så sa jag -Om jag får bygga upp Spårvägens veteranverksamhet till att bli Sveriges bästa så vill jag gärna komma tillbaka. Alla i styrelsen tittade på varandra och nickade sedan till mig.

 

Jag skrev ner en målsättning och gjorde en handlingsplan som jag skickade till styrelsen, sedan på med blåstället. Redan första året gick vi från 12 till första plats av nästan 200 föreningar i VSM föreningstävling. Dom senaste åren så har vi haft ungefär dubbelt så många poäng som Sveriges näst bästa förening. 

 

Från det år som man fyller 35 år kan man tävla som veteran i Sverige. Det finns även olika mästerskap för oss veteraner som DM, SM, EM och VM. Vi brukar vara ungefär 120 st svenskar som tävlar runt om i världen på dom största tävlingarna. På veteran-VM är det fem gånger fler deltagare än på ett senior-VM och veteranfriidrotten växer snabbt i hela världen.

 

Hälsoeffekterna av att träna blir större och större ju äldre vi blir. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Varje steg och extra rörelse har betydelse. Våra muskler och leder blir stelare när vi blir äldre. Vi som tränar och rör på oss kan behålla och i vissa fall förbättra vår styrka, kondition, rörlighet och även må bättre psykiskt. Det är viktigt att veta att när vi blir äldre så behöver kroppen längre återhämtning mellan passen.

 

I Spårvägen supportar vi våra klubbkompisar och medtävlande för att tillsammans skapa en härlig idrottsmiljö. 

 

Kommunikation
Verksamheten drivs ideellt. För enkelhetens skull sker all viktig information via Facebook. När du blir medlem i Spårvägen friidrott blir du inbjuden till Spårvägens slutna Facebookgrupp; Spårvägens FK Masters Team. Där kommuniceras all viktig information och du kan också komma i kontakt med andra medlemmar och få svar på frågor om du undrar något.

 

Att vara medlem i Spårvägen Friidrott
Som medlem bidrar du till klubbens utveckling och gemenskap.
Därför är det viktigt att du är väl förtrogen med klubbens policys (pdf)

 

Träning
Spårvägen har ingen organiserad träning för veteraner. Det finns några informella träningsgrupper som sköts av de aktiva själva. Via Facebook finns det möjlighet att komma i kontakt med dem. 

 

Tävling
För att tävla måste man vara medlem i en klubb ansluten till Svenska Friidrottsförbundet. Spårvägen friidrott är en av Sveriges största friidrottsklubbar. Fördelarna med att vara med i en större klubb är möjlighet att få ihop tillräckligt många aktiva för stafettlag och att hitta träningskamrater. Alla som vill kan vara med och tävla på till exempel DM eller SM. Var och en anmäler sig själv och står för sin egen startavgift. Eventuella resor och boenden på annan ort betalar man också själv.
Klädsel vid tävling: Spårvägenlinne/tröja (obligatoriskt och krävs av tävlingsarrangörer), svarta byxor.

 

Medverkan som funktionär
Spårvägen arrangerar tillsammans med Hässelby SK flera stora årliga motionslopp som finansierar i princip hela vår verksamhet. Därför är det viktigt att alla medlemmar ställer upp som funktionärer någon av dagarna före samt på respektive tävlingsdag. Veteraner förväntas ställa upp en gång per år. Som tack betalar klubben anmälningsavgiften på Veteran-SM.

 

Tack så jättemycket till alla i styrelsen, alla tränare, alla aktiva och Ola på kansliet. Det känns verkligen uppskattat att vi veteraner numera känner oss mycket välkomna i en av Sveriges absolut främsta friidrottsklubbar.

 

Mattias Sunneborn, veteranansvarig i Spårvägen FK