Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägen – fjärde klubben i stan?

Spårvägens alliansförening har 5500 medlemmar och består av totalt 15 olika idrotter av vilka friidrotten är en. Hur står sig då Spårvägen mot de allra största föreningarna i stan?

AIK, Hammarby och Djurgården är alla väletablerade klubbnamn när det gäller fleridrottsföreningar i Stockholms-området. Oavsett om man är idrottsintresserad eller inte så förknippar de flesta dessa klubbar med fotboll och/eller ishockey och alla tre finns i var mans medvetande. Vilken förening är då nummer fyra?

Svaret är Spårvägen – eller borde åtminstone vara det. För sett till idrottsliga framgångar, antal idrotter och medlemmar så står Spåret sig mycket väl med nämnda topptrio. Den stora skillnaden är att Spårvägen aldrig haft något etablerat topplag i fotboll eller ishockey och därmed heller aldrig någon stor hemmaarena. AIK har sitt Råsunda och har spelat flest säsonger i högsta fotbollsserien (77) och har samlat på sig tio SM-guld där det senaste kom 1998. Lika många har Djurgården som med Stadion som hemvist vann sitt senaste guld 2003. Bajen är i fotbollssammanhang starkt förknippat med Söderstadion och där erövrades 2001 den historiska första SM-titeln. Spårvägen har 5500 medlemmar och totalt 15 idrotter under sitt paraply. Inriktningen på individuella idrotter är tydlig där brottning, friidrott, simning och bordtennis tillhör de mest framgångsrika sporterna följt av cykel och tyngdlyftning. Det manliga fotbollslaget håller till i division II och var som bäst ett stabilt division I-lag under 90-talet.

Lagidrotterna övervägar i HIF, DIF och AIK
Hammarby har knappt 10.000 medlemmar varav cirka 3000 är aktiva utövare. De har 15 idrotter på programmet och där tillhör fotboll, bandy, ishockey, innebandy och handboll de stora men även friidrotten är betydande med sina 600 medlemmar och bland annat en stor ungdomsverksamhet. Djurgården har 17 idrotter på repertoaren och sammanlagt drygt 10.000 medlemmar av vilka knappt 3000 är idrottsligt aktiva. Fotbollen och ishockeyn står för 95 procent av medlemmarna och då är supporterföreningen Järnkaminerna oräknad. Där bakom kommer damfotboll och herrhandboll följt av fäktning och boule. Mest påtaglig är lagidrotterna i AIK som har 2700 aktiva och ledare och totalt knappt 15.000 medlemmar. De sju sektionerna består av fotboll, ishockey, innebandy, handboll, bandy, bowling och golf, som blev egen sektion hösten 2004.

Från flersektions- till alliansförening
AIK och Djurgården bildades 1891, Hammarby 1897 och Spårvägen 1919. Alla fyra var flersektionsföreningar tills inte alls så länge sedan. Spårvägen och Djurgården gjorde om sektionerna till egna juridiska föreningar 1991 och Hammarby och AIK (delvis) 1999. Anledningen var i samtliga fall att en sektions dåliga ekonomi inte ska kunna stjälpa hela föreningen. I AIK bolagiserades fotbollen på seniornivå medan övrig fotbollsverksamhet och ishockeyn bildade AIK Fotbollförening respektive AIK Ishockeyförening. Under en period var även ishockeyn bolagiserad.

Fyra spårvägen-brottare i OS
Fjärde klubben i stan är egentligen inte riktigt förknippad med någon idrott hos gemene man. Att OS-silvermedaljören i brottning, Ara Abrahamian, är spårvägare och att föreningen hade fyra brottare med på OS i Aten 2004 är det förmodligen inte så många som vet. Att tre av dem – Ara, Martin Lidberg och Jimmy Samuelsson alla har blivit världsmästare är det dock sannolikt fler som har koll på. Individuella idrotter förknippas med individen och lagidrotter med föreningen. Spårvägen bildades i samband med krigsslutet då flera småföreningar inom trafikbolaget Stockholms Spårvägar slogs ihop och den 22 februari 1919 blev Stockholms Spårvägars Gymnastik- och Idrottsförening verklighet. Verksamheten innefattade från början fotboll, friidrott, skidor, orientering, gymnastik och schack men det dröjde flera år innan bildandet av egna sektioner tog fart. Första SM-guldet erövrades 1930 då kvartetten Anders Pettersson, Ragnar Borg, Elis Gustafsson och Nils Holmén vann lagtävlingen på terräng-SM. Sedan dess är det friidrotten som varit mest framgångsrik när det gäller SM-guld och vid årets maratonmästerskap bärgade Malin Ewerlöf-Krepp den 163:e utomhustiteln. Brottning, bandy och fotboll var de första sektionerna och följdes av friidrott och tyngdlyftning vilket framgår av faktarutan här intill. Av de idrotter som tidigare bedrivits, men som idag inte finns på programmet, märks bland annat schack, gymnastik, rodd, varpa, budo, ishockey, gång och skidorientering.

30 SM-guld 2003
2003 tog spårvägen sammanlagt 30 SM-guld fördelade på tyngdlyftning (9), simning (8), brottning (6), friidrott (4), cykel (2) och bordtennis (1). 2004 blev det 16 guld varav sex i brottning och det är den sporten som är allra framgångsrikast just nu. Spårvägens brottningsklubb har knappt 200 medlemmar, varav 80 aktiva, och har en riktigt bra topp i och med Ara Abrahamian, bröderna Martin och Jimmy Lidberg, Jimmy Samuelsson, Mohammad Babulfath och Ida Hellström. Till denna sextett ska också läggas Theo Tounosidis som 2004 vann junior-EM och som förstaårssenior tog SM-silver 2005. Sedan 2000 har Spårvägen brottning tagit elva medaljer i OS, VM och EM där den senaste är Jimmy Lidbergs EM-silver i bulgariska Varna i april i år. I SM-sammanhang har det sedan sektionen bildades 1926 blivit 104 SM-guld. Frank Andersson är en av dem som tävlat för klubben och han blev 1979 både europamästare och världsmästare.

Friidrotten i topp sedan 1972

Vid sidan av brottningen är friidrotten idag den mest framgångsrika sporten och där har Spårvägen tillhört Sveriges tre bästa friidrottsföreningar i över 30 år. Namn som Malin Ewerlöf (medeldistans), Mattias Sunneborn (längd), Sören Tallhem (kula), Claes Albihn (110 m häck), Anders Szalkai (maraton), Pär Wallin (långdistans) och Raimo Pihl (OS-fyra i tiokamp 1976) har tagit många SM-guld för den blå-vita klubben. På senare år är det framförallt hinderlöparen Henrik Skoog, Niklas Arrhenius (diskus), medeldistansaren Flo Jonsson, Thomas Nikitin (400 m) och höjdhopparen Jenny Isgren som stått för SM-medaljer och representerat Sverige i landskamper och mästerskap. 22-årige Niklas Arrhenius var Sveriges klart bäste diskuskastare 2004 och vann både SM och Finnkampen. Flo Jonsson vann 1500 m på SM utomhus 2004 och inomhus 2005. Spårvägen friidrott har länge stått i skuggan av Hammarby när det gäller ungdomsverksamheten men det senaste året har det hänt mycket och nu är sju ungdomsgrupper i träning. Friidrotten tränar på flera olika arenor runt Stockholm och i augusti invigdes de nya banorna på Sätra IP. Där kommer man att förlägga en stor del av ungdomsverksamheten. En viktig bit för Spårvägen friidrotts verksamhet är Stockholm Marathon och Tjemilen som man arrangerar tillsammans med Hässelby SK. Årets Stockholm Marathon genomfördes den 4 juni och samlade rekordantalet 17.000 löpare. Friidrotten arrangerar årligen tiotalet tävlingar där merparten är långlopp.

SL-hallen i Hägersten

Eftersom Spåret huvudsakligen har individuella idrotter på programmet så har det aldrig funnits någon stor hemmaarena i stil med Hammarbys Söderstadion eller AIK:s Råsunda. Spårvägen bedriver dock huvudsakligen verksamhet i söderort och där har SL:s sporthall i Hägersten varit basen för brottning, bordtennis, handboll och volleyboll sedan 1965. Ett undantag är simningen som allt sedan starten 1946 hållit till i Vällingby, Spånga och Tensta med Vällingby simhall som bas där också kansliet finns. Simningen fick ett stort uppsving i början av 90-talet när tränaren Michael Holmertz anställdes och 1992 kom hans bror Anders Holmertz. Han tog fyra OS-medaljer under sin tid i Spårvägen och hör tillsammans med bröstsimmerskan Emma Igelström och Johanna Sjöberg, som fortfarande är aktiv, till föreningens bästa simmare genom tiderna. Simklubben har 750 medlemmar varav 50 är tränare och de senaste 15 åren har det blivit mängder med SM-tecken på de olika distanserna och simsätten. 2004 blev det fyra SM-guld. Spårvägen har även haft fina framgångar i racketsporter. I bordtennis har det blivit SM-titlar för både herrar och damer och bland spelarna märks namn som Jan-Ove Waldner och Mikael “Äpplet” Appelgren. När det gäller badminton så har badmintonklubben tagit flera SM-tecken och 1991 vann de Europacupen för klubblag. Bland de som spelat för Spåret kan nämnas Thomas Kihlström, Christine Magnusson, Lim Xiao Qing och Jens Olsson. De tre sistnämnda var alla rankade bland de tio bästa i världen under en period av sin tid i Spårvägen.

Mountainbike-SM i Flottsbro 2004

Spårvägens cykel har haft mountainbike på programmet sedan mitten av 80-talet och de senaste tio åren har de tillhört den absoluta Sverige-toppen. 2004 blev Fredrik Kessiakoff OS-tolva i cross country och även Calle Friberg var nära att kvalificera sig till Aten. Båda deltog i VM i Frankrike i september och inför OS 2008 tillhör Fredrik SOK:s talanggrupp medan Calle ingår i Svenska Cykelförbundets OS-satsning. Två andra elitaktiva i Spårvägen mountainbike är Erika Österlund och Cathrine Josefsson. Spårvägens CF håller till i Huddinge och har 400 medlemmar varav 150 är aktiva. Förra året arrangerade de mountainbike-SM i Flottsbro där Kessiakoff vann guld individuellt och tillsammans med Calle Friberg och Max Öste MacDonald även lade beslag på stafettiteln. Till detta blev det ytterligare tre medaljer. Under den senaste tioårsperioden har det blivit SM-medaljer i alla MTB-disciplinerna – cross country, downhill, dual, stafett, tempo och lag. Tre av de fyra senaste säsongerna har de också blivit bästa SM-klubb inom mountainbike. Spårvägen har också tagit ett flertal SM-tecken i landsvägscykel genom åren och där hör Björn Johansson och Michael “Roddarn” Andersson till de mest kända namnen.

Handbollstjejerna i SM-semi

Bland de 15 spårvägenföreningarna är det bara tre som är riktiga lagidrotter – fotboll, handboll och volleyboll. Handboll bedrivs enbart för damer och de har spelat totalt 15 säsonger i elitserien/allsvenskan, bland annat de åtta senaste. 2001 tog de sig till SM-semifinal och i vintras blev det respass i kvartsfinalen mot slutliga vinnarna Skövde. Totalt är det 175 tjejer som spelar i tolv lag i åtta hallar med SL-hallen i Hägersten som hemmahall. Bland spelarna i A-laget märks högernian Terese Krantz som spelade i landslaget den gångna säsongen. Fotboll i Skarpnäck, simning i Vällingby, cykel i Huddinge, handboll i Hägersten, badminton i Enskede och friidrott i Sätra. Spårvägen finns överallt och det, tillsammans med det faktum att man aldrig haft något etablerat topplag i högsta serien i fotboll eller ishockey, är anledningen till att föreningen är tämligen anonym till och med i den egna staden.

Jonas Hedman

(Artikeln har tidigare publicerats i tidningen 08Sport nr 3/05 och har modifierats något.)

Fakta Spårvägen
Bildat:

1919


Antal medlemmar:

5500


Antal sektioner idag:

15 (bildandeår inom parentes). Badminton (1943) Bandy (1928) Bordtennis (1940) Bowling (1944) Brottning (1926) Cykel (1946) Fotboll (1928) Friidrott (1932) Handboll (1940) Orientering (1935) Simning (1946) Skidor (1942) Tennis (1940) Tyngdlyftning (1932) Volleyboll (1964)