Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Solskenslägret i Högbo

När vintermörkret sänkt sig över Lill Jansskogen, när shorts och linne bytts ut mot mössa och långkalsonger - då kan man värma sig med dagboksanteckningar från i somras. Lasse Hagström rapporterar om sjätte upplagan av sommarlöparlägret för medel-långdistansarna som genomfördes i Högbo, Gästrikland, 16–20 juli 2014.

När Spårvägen kommer till Högbo, kommer också sommaren. Allt som förr var kyligt, grått och trist – blir plötsligt soligt, blått och segervisst. Visdomsorden är hämtade från den gamla bondepraktikan och stämde även i år.
Den 16 juli skingrades molnen och ett somrigt Högbo Bruk bjöd in Spårvägens löpare till fyra dagars träning och rekreation i landets vackraste friluftsområde.

Onsdag

Första passet var distanslöpning 10-15 km följt av styrkegympa med Bamse. Lena Örn, som rehabtränar sin sargade häl, avstod sin planerade vattenlöpning på grund av risk för tåtuggande gäddor i Dammsjöns mörka vatten. Istället blev det rask gång med inslag av lätt joggning. Undertecknad fick en givande föreläsning i kemisk analys under en milrunda med Linnéa Smeds och Alexander Söderberg.
Efter middagen i egen matsal och diverse besök i Brukshotellets spa-avdelning, blev det tidigt sänggående för de flesta. Mitt i natten anlände sedan minibussen med atleter från Folksam Grand Prix i Karlstad.

Torsdag

Efter tidig morgonjogg och gigantisk frukostbuffé, var det många som tillbringade resten av torsdagsförmiddagen på badstranden. De nattanlända var dock något trögstartade. Anders “Bamse” Fredriksson ägnade hela förmiddagen åt att syna kudde.
På eftermiddagen väntade tuff tröskelträning på grusvägarna i skogen. Tyvärr körde Gästriklands alla blodtörstiga bromsar också intervaller i samma område. Det positiva med det var att ingen, inte ens Hanna Palm (coach Claessons anm), kunde stå stilla under vilan. Tränare Patrik körde ut vätska med bil och blev nästan rörd till tårar då han passerade en avtagsväg med det skönklingande namnet Tjärdalsvägen. Medan löparna svettades rensade Nils och Sixten skogen på smultron.
Efter middagen var det ett synnerligen tröttkört gäng som sjönk ner för eftersnack i hotellsofforna. Rebecca Ringström, som anslutit från familjens sommarresidens i Hedesunda, bar kvällen till ära en förtjusande Spårvägen-blå aftonklänning.

Fredag

När den sedvanliga morgonjoggen, strandslappningen och lunchen var avklarad, väntade löpning genom skogen ner till Sandvikens centrala delar och äventyrsanläggningen Parkbadet. Vägen är svårorienterad, så av ren självbevarelsedrift tvingades alla springa de åtta kilometerna i vägvisarens gubbtempo.
Efter en inledande invasion av badets gym, var det dags för allvar och tävling – KM i vattenruschbana i garanterat gäddfritt vatten. Några for som tvålar, andra tycktes ha grus i brallan. När skummet lagt sig stod Linnéa Smeds och Marcus Gustafsson som segrare. Peter Öhmans banrekord från 2003 var dock aldrig hotat. Men, som fallet är med flera gamla rekord kan man misstänka att otillåtna medel förekommit. I konstapel Öhmans fall ryktas det om tjocka lager konsistensfett.

Lördag

Tuffare löpträning har sällan skådats på Sandvikens relativt nyanlagda friidrottsarena. Cissi Norrbom sololöpte 5×2000 meter. Linnéa såg starkare ut än någonsin. Alexander Palm, John Foitzik, Alexander H och Emil Ddanielsson (Dala-Järna) körde 1000 – 800 – 600 – 400 – 400 i farter som indikerar framtida stordåd. Detta bara för att nämna några insatser som imponerade stort på de lokala friidrottsledare som letat sig till BJ Arena för att få lite inspiration utifrån.

Rikt inslag av tävlingar

På lördagskvällen var det tävlingsdags igen, nämligen mångkamp med grenarna; brännboll, pilkastning, frisbee, ringkastning, fotboll, Funny Bunny och musikquiz. Kampen blev jämn, kunskaperna i hypermodern pop avgjorde. Stort grattis till vinnarskallarna; John, Emil, Gustav, Linnéa och Elina!

Söndag

Lägret avslutades med ett rejält långpass på upp till två timmar för vissa. För andra blev det en smärtsam påminnelse om att bäst-före-datum passerades för ca 30 år sedan….
Efter lunch var det tack, adjö och lycka till med resten av säsongen. Spårvägsflaggorna halades ner och bokslut gjordes för det sjätte Högbolägret på elva år. Tid för reflektion och eftertanke. Det är bara att konstatera att den roligaste delen i idrottsledarskapet är att delta i verksamheten. När de aktiva dessutom tycks trivas på de stigar man själv slet på som ung, är det förstås en extra bonus.
Det är nog inte helt otänkbart att Spårvägens stolta löpargarde återkommer till Högbo Bruk en sjunde gång. 

Resultat, KM vattenruschbana
Damer

1.    Linnéa Smeds 12.15
2.    Lisa Forsberg 12.17
3.    Jeanette Claesson 12.54
4.    Elina Johansson 12.66
5.    Cecilia Norrbom 13.53
6.    Anja Tjärdal 15.48
7.    Lena Örn 19.42

Herrar

1.    Marcus Gustafson 11.51
2.    Emil Danielsson (Dala-Järna) 11.56
3.    Linus Gustafsson 11.63
4.    Alexander Palm 11.66
5.    Elias Andersson 11.69
6.    John Foizik 11.71
7.    Kent Claesson 11.81
8.    Gustav Nordling 12.05
9.    Simon Claesson 12.06
10.    Olof Nordling 12.21
11.    Alexander Holmblad 12.23
12.    Samuel Claesson 12.31
13.    Alexander Söderberg 12.54
14.    Ebba Tulu Chala 14.13
Hanna P och Henrik J avstod tävling pga av en förkylning.

Diverse utmärkelser

Årets Funniest Bunny: Lisa Forsberg
Årets Hit like Babe Ruth: Alexander Söderberg
Årets Tröttaste: Bamse
Årets Tvål: Marcus Gustafsson
Årets Sandpapper: Lena Örn
Årets Fotbollsspelare: Bröderna Tjärdal    
Årets skidåkare. Anja Tjärdal
Årets Grävling: Linus Gustafsson
Årets Citat: Detta sällskap äter kopiösa mängder mat, räkna på dubbla portioner. (Uppsnappat internmeddelande mellan hotellreceptionen och kökschefen.)