Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Första SM-titeln är alltid speciell! Premiärvinnaren Elias Håkansson i mitten, tvåan Oscar Vestlund, IF Göta, t v, och trean Mattias Lindberg, Skellefteå. Foto: Deca Text&Bild

SM1: Första guldet för Elias!

Det blev tre Spårvägen-medaljer när SM i Söderhamn inleddes på fredagen – ett guld, ett silver och två brons – och mesta gladde Elias Håkansson som gjorde sitt livs serie i slägga och tog karriärens första SM-guld!

Det var ett strålande väder på Hällåsens Friidrottsanläggning där där alla klubbtält fått en mycket bra placering just utanför räcket i första kurvan. Släggtävlingen blev en kamp mellan Elias och IF Götas Sverigte-etta Oscar Vestlund och trots att den sistnämnda kastade över 70 meter fyra gånger stod Elias som segrare efter att ha gjort karriärens – och tävlingens två längsta kast. Segerkastet 71.31 i andra omgången var bara sju cm från det 1,5 år gamla pers han satte i USA i mars 2014. Oscar stannade på 70.39.
Guldet var faktiskt Spårvägens allra första medalj genom tiderna i manlig slägga.

Silver för Erik
En som var riktigt nära seger var Erik Thorstensson i stav där han efter att ha räddat sig kvar i tävlingen tack vare 5.07 i tredje stod över 5.12 och tog 5.17 i andra. Det innebar ledning ända till sista omgången på 5.22 då sensationen David Kappelin från Örgryte gled över 5.22 i sista och tog guldet. Medaljen var Eriks andra i SM efter brons i Gävle 2011.
Tredje medaljen tog Ebba Tulu Chala på 10 000 m där han verkligen visade styrka på slutet genom att hänga i in till 30:05.78 – tretton sekunder från silver och blott två från det pers han satte på Nordic Challenge i slutet på juli. Bra sprang också Fredrik Uhrbom som blev femma på 30:13.85. Olle Walleräng var i sin debut på sträckan med i tätklungan i halva loppet men bröt kort därefter.

Första medaljen för Gladys
Två spårvägare var med i 100 m-försöken och både Gladys Bamane och Isabelle Eurenius tog sig till final. Där gladde Gladys med att ta karriärens första SM-medalj utomhus genom att springa på 11.75 – pers med 0.05! Vann gjorde MAI:s Daniella Busk på 11.62 före Örebros Elin Östlund, 11.70. Fjolårets SM-1:a Isabelle var nöjd med sin femteplats på 11.88 eftersom hon haft problem med ett knäveck i juli och inte kunnat träna som planerat.
På 10 000 m hängde Cecilia Norrbom med andraklungan bakom Hässelbys Isabellah Andersson och blev fin fyra på 35:24.21 – bara fyra sekunder från det jättepers hon satte i juni då hon förbättrade sig med hela 1:13. På elfte plats kom Mikael Larsson som med 37:09.64 sänkte sin bästa tid med 2.5 minuter.
Fredagskvällen på SM kommer många spårvägenledare minnas också av en annan anledning. De som höll i coachningen på 10 000 m på framför allt bortre långsidan mot skogen fick många påhälsningar av knott som satte tydliga och kliande avtryck.

Historisk tangering på 1500 m
Det var två lopp på 1500 m och de innehöll fem spårvägare som alla lyckades ta sig till final – Kalle Berglund, Wille Levay, Johan Walldén, Karim Mohammadi och John Foitzik! Det har bara hänt en gång tidigare vilket var i Sundsvall 1997 då finalfacit blev 1-2-3-5-12.