Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

SM dag 2: Leffe Arrhenius första guld!

Det blev två guld och ett silver för Spårvägen under den andra dagen av SM i Västerås. Leif Arrhenius (diskus) och Thomas Nikitin (400 m häck) hette vinnarna medan Lena Örn tog silver på 3000 m hinder. Lördagen blev en riktigt händelserik dag!

Det regnade under större av lördagen vilket inte gjorde det lätt att prestera på Arosvallen. I diskus inledde OS-klare Niklas Arrhenius och lillebror Leif med två ogiltiga kast. I tredje drog Niklas diskusen i stolpen till skyddsnätet och därmed blev den trefaldigt SM-vinnaren utan resultat. I det läget ledde Ullevis Per Rosell på 57.79.
En stund senare var det Leffes tur att göra sitt tredje kast. Och han lyckades samla ihop sig och landa diskusen på 51.95. Men den landade bara tre decimeter från högra sektorgränsen …
Med det avancerad han till fjärde plats.  I fjärde fick han åter kryss i protokollet men sedan slutade det regna och det hjälpe tydligen. För i femte omgången fick Leffe på 57.79 och avancerade till silverplats och i sista kom guldkastet – 58.77! Därmed vann han med en knapp meter!
Guldet var familjen Arrhenius åttonde individuella. Pappa Anders har fyra titlar i kula från 70-talet, Niklas har tre i diskus och nu kom Leifs första!

Tomek – bäst när det gäller!
År efter år lyckas Thomas Nikitin och hans pappa och tränare Lech pricka formtoppen till SM. Och det var samma visa i år! I 400 häckfinalen hade Tomek lottats till bana fyra och hade Sverige-ettan Mikael Jakobsson utanför sig.
Mikael körde från start och Tomek hängde på. Han körde 14 steg mellan häckarna första 200 och det har väl aldrig stämt så bra som nu? Berodde det på att han sprang så fort?
In i andra kurvan ledde han till och med före Micke men så på åttonde häcken fick Tomek ett ordentligt snesteg i landningen och det såg nästan ut som att han vrickade foten. Men han parerade det hela bra och var lika med Micke ut på upploppet.
In mot sista häcken var de helt lika och nu skulle avgörandet komma. Micke fick inte upp förstabenet helt, satte foten på överliggaren och tappade stilen och rytmen. Den löpstarke Tomek klarade däremot det tionde och sista problemet på bästa sätt och spurtade sedan mot vad som blev en sekundstor seger på 50.91 – personligt rekord med fyra tiondelar och därmed också nytt klubbrekord! Micke blev trea sedan Hässelbys Henrik Encke tagit sig förbi på de sista meterna.
Tomeks mamma Teresa Nikitin såg loppet från läktaren och var förmodligen mest nervös av alla. Inte blev det bättre när sonen slog i åttonde häcken … Men efter loppet var nog Teresa också en av de gladaste! Liksom givetvis också pappa Lech!
1,5 timme efter 400 häckfinalen sprang Tomek 400 slättförsök och lyckades utan större problem bli tvåa i sitt heat på 49.31. På söndag gör springer han semi och förhoppningsvis också final. Titelförsvarare som han är.

Silver för Lena på hinder
På JSM i terräng i maj tog Lena Örn sitt allra första JSM-guld (K22) och nu kom första senior-SM-medaljen. På 3000 m hinder följde hon Rånäs Ulrika Johansson första kilometern men tappade sedan bara tiotalet sekunder och höll sitt härliga löpsteg hela vägen in i mål till 10:07.53 – pers med 19 sekunder och klubrekord med ännu fler! Ulrika vann guldet på 9:57.95 och blev fjärde svenska under tio sekunder. Lena är femma genom tiderna i Sverige.
I den kvinnliga 400 häck-finalen satsade Nuulu Ndiwabene stenhårt från start och var till slut bara halvsekunden från medalj med sina 61.62. Växjös Ulrika Johansson vann på 58.88.

Sunne hoppade längst i kvalet
Mattias Sunneborn var med i det gigantiska längdkvalet (26 hoppare) som genomfördes i regn. Efter övertramp i första slog han till med 7.22 i andra vilket blev kvaltävlingens längsta hopp.
Philip Aagaard hade inga problem att ta sig till final på 1500 m. Med 3:53.7 blev han tvåa i sitt heat bakom Turebergs John Laselle och tog sig vidare på placering.
Även Flo Jonsson visade bra självförtroende i 1500-försöken där hon med 4:32.15 blev heattvåa och hade allt under kontroll. Ann-Sofie Landströms 4:49.25 räckte dock inte för att få göra ett lopp till.
I släggkvalet var Karin Engström säkerheten själv och kastade näst längst av alla (61.42).
Gren-för-gren-rapporteringen finns som vanligt på SFIF:s liverapportsida. På arrangerande Västerås FK:s hemsida finns alla resultaten.