Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Lena Örn lämnar över till Malin Liljestedt på väg mot brons på 3x1500 m. Foto: Jonas Hedman

SM-brons på 3×1500 m

Ett kvinnligt lag hade Spårvägen med under söndagens tävlingar av stafett-SM i Södertälje. Det var på 3x1500 m där Lena Örn, Malin Liljestedt och Cecilia Norrbom sprang hem brons.

Fyra lag kom till start och det var Hälle som gick på offensiven tack vare Lisa Öhberg. Hon ledde med femtontalet meter före Hässelbys Madeleine Larsson vid växlingen och sedan försökte Hässelbys Hanna Bartholomew komma ikapp Linn Nilsson men lyckades inte. Istället växte avståndet lite på slutet så Meraf Bahta gick ut på sista sträckan med tjugotalet meter till godo på Hässelby. Hon hade inga problem att försvara ledningen in till guld med 13 sekunders marginal på 13:42.31.

Spåret trea hela vägen
Spårvägens Lena Örn hamnade i ett vakum på tredje plats på förstasträckan och hade långt fram och långt bak när hon lämnade över till Malin Liljestedt. Inga placeringsförändringar vare sig där eller för Cecilia Norrbom på sista. Spårvägentrion hade sträcktiderna 4:47, 4:48 respektive 4:50 och sluttiden blev 14:28.10 med 32 sekunder framåt och 44 sekunder bakåt.

Dramatik på 4×400 m
Spårvägen hade för första gången på över tio år ett lag anmält på kvinnliga 4×400 m men det blev aldrig någon start. Nio lag var anmälda men bara sex prickade av sig så det blev final direkt. När tjejerna låg i blocken och väntade på färdiga-kommandot tog plötsligt Hässelbys Sofia Johnsson ett steg ur blocken och startern beordrade omstart.
En stunds väntan uppstod då startermedhjälparen under tystnad gick bort till startern och kommunicerade. Korten kom fram och han gav det röda till Sofia som diskvalificerades. En stunds förvirring uppstod då Elin Moraiti, som var en av många som stod utanför bana sex i väntan på att springa en sträcka för Falun, ropade till startern att det var hennes fel att Sofia tjuvstartat. Elin hade tydligen råkat slå med handen på låret och i den totala tystnaden som rådde hade Sofia reagerat på det. Även Sofia förklarade att det inte var en regelrätt tjuvstart och man fick intrycket att hon ville springa under protest.
Hässelby-ledaren Magnus Wickert förklarade då att man lämnade in en protest och det slutade med att Hässelby fick starta.

Vilken spurtstrid!
Tjalves Sara Bley vann förstasträckan klart men mitt på bortre långsidan på andra blåste fyra lag förbi – Hammarbys Lynette Morgan, Hässelbys Sofia Johnson, MAI:s Daniella Busk och Faluns Evelina Landstedt.
Ut på tredje ledde Hammarby före Hässelby och ut som trea gick Pernilla Tornemark för MAI. Hon gick stenhårt från start och var uppe i ledning ett tag men tappade på slutet och det var Hammarby och Hässelby som växlade som etta-tvåa, två meter före MAI som hade SM-vinnaren Josefin Magnusson på sista.
MAI var uppe på andra plats ett tag på sista men Hammarby höll undan och en glädjestrålande Frida Persson kunde föra pinnen i mål som vinnare på 3:47.82, två tiondelar före Hässelbys Lisa Duffy och med MAI:s Josefin ytterligare 0.25 bakom. Fjärdeplatsen tog Falu IK med Elin Moraiti på sista.
Och det blev verkligen silver för Hässelby eftersom protesten gick igenom.
Resultaten.