Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Henrik Skoog på stafett-SM i Göteborg. Foto: Jonas Hedman

Skoog siktar på en riktigt bra tid på 5000 m

Henrik Skoog har inte haft en problemfri försäsong. I maj strulade en vad och så i början på juli åkte han på en kraftig förkylning. Men nu befinner han sig i S:t Moritz och förbereder sig för att göra en riktigt bra tid på 5000 m i Belgien den 20 juli. Chansen att kvalificera sig för OS i Peking finns fortfarande.

I våras var Henrik Skoog i riktigt bra slag och slog både Mustafa Mohamed och Erik Sjöqvist på terräng-SM. Sedan fick han tyvärr problem med en vad efter stafett-SM och hann bara med ett hinderlopp i juni där han hade 8.33.
Just nu tränar han med Musse och Erik på hög höjd i S:t Moritz för att i Hesden-Zolder den 20 juli göra en attack mot OS-kvalgränsen.
Lasse Hagström fick tag på en kraftigt förkyld Henrik i början på juli när han höll på att packa väskorna på väg till Schweiz.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Blir jag bara fullt frisk så blir det hårdkörning med Musse och Erik i S:t Moritz. Därifrån åker jag direkt till Heusden den 20 juli och springer 5000. Där brukar det finnas förutsättningar att göra riktigt bra tider. Bland andra så har ju inte helt obekante Kent Claesson sitt pers därifrån.

Kan det till och med bli så bra att vi börjar prata OS?

– Just nu är det väl inte mycket som talar för det. Fast det är klart, någonstans finns det väl fortfarande en liten förhoppning. Men då måste jag ner på tider runt 13:15.

Blir det några fler hinderlopp i år?

– Antagligen springer jag hinder på SM. Sedan får vi väl se om det blir aktuellt i Finnkampen också.

Månadens spårvägare för maj

Henrik har utsetts till maj månads spårvägare med följande motivering:

Med anledning av att han tog hem två silvermedaljer vid terräng-SM i Växjö i konkurrens med europeiska topplöpare som Mustafa Mohamed och Erik Sjöqvist.Grattis till ett sent men välment grattis till utmärkelsen månadens Spårvägare i maj!

– Tack, det var uppmuntrande! Jag antar att det har med terräng-SM att göra. Det känns länge sedan nu men jag tycker nog att jag gjorde mitt bästa terräng-SM hittills trots att det ”bara” blev fyra silver (två individuella och två i lag). Jag skulle gärna bytt dem mot ett guld.

Ditt bästa terräng-SM säger du, trots att du vann dubbelt i Alingsås för två år sedan och tog guld på 4 km i Örebro 2004. Förklara!

– På fyran kände jag mig så fruktansvärt stark hela vägen. Jag styrde loppet men blev ställd när de började släppa. Därför blev avslutningen något passiv och Sjöqvist kunde gå ikapp i sista uppförsbacken. Det var surt att behöva ta stryk med en sekund. Med facit i hand skulle jag kört ännu hårdare före sista backen.

Och långa banan, nio sekunder efter Mustafa?

– Jag höll ihop loppet bra trots att jag kände mig lite ”dagen efter”. När Musse stack på sista varvet var det riktigt jobbigt, men jag gav inte upp hoppet om seger förrän 500 m före mål.

Hur tycker du då säsongen efter terräng-SM har gestaltat sig?

– Jag fick problem med en vad efter stafett-SM i slutet på maj och tappade en del träning. Sedan kom jag igång bra och gjorde hyfsade 8:33 på hinder i Prag. Tredjeplatsen i Europacupen på 3000 slätt kändes också bra då jag drog stora delar av loppet. Men totalt sett hade jag förstås hoppats på att få ut mer resultatmässigt under perioden juni-juli än vad som varit fallet hittills.

Vi önskar dig stort lycka till, Henrik. Hoppas att du hittar tillbaka till känslan från i våras då du kände dig klart starkare än både Musse och Erik. Åtminstone den ene av dem kommer ju som bekant att åka till Peking senare i sommar…
– Tack, jag ska göra vad jag kan!

Anm.: Även Fredrik Uhrbom och Jörgen Johansson springer 5000 m i Heusden-Zolder den 20 juli.