Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Spårets silverlag i Göteborg. Övre raden fr v Amanda Eriksson, Emma Kiviniemi Andersson och Aina Griksaite. Mellanraden: Eleni Larsson, Elvira Fredin, Louise Ringström, Cecilia Norrbom, Angelica Strandberg, Sara Lennman och Isabelle Eurenius. Längst fram: Julia Håkansson, Maia Eppelin, Moa Hjelmer och Celina Reichardt. Saknas: Emma Ljungberg och Asdis Hjalmsdottir. Foto: Kent Claesson

Silver i Lag-SM efter dramatik

Lag-SM-finalen i Göteborg såg ut att bli en klar seger för Ullevi men så hände något märkligt och plötsligt levde guldkampen inför avlsutande 4x100 m. Men till slut blev det silver för Spårvägen-tjejerna blott tre poäng från guld.

Det var suverän kampanda hela eftermiddagen och kvällen men när tre grenar återstod ledde Ullevi med sju poäng. Men så visade det sig att 5000 m-vinnaren Charlotta Fougberg diskvalificerades för otillåtna skor, Ullevi fick noll poäng och bara två skilde inför avslutande 4×100 m. Där gjorde Ullevi en riktigt lång förstaväxel och tappade mark men var ikapp på tredje sträckan. 400 m-vinnaren Matilda Hellqvist gjorde det bra och även om Moa Hjelmer närmade sig så lyckades hon inte riktigt komma ikapp.
Seger för Ullevi i stafetten och seger också totalt sedan det visat sig att första växeln inte var för lång. Silvret var Spårets fjärde raka Lag-SM-medalj och 19:e totalt av vilka sex är av ädlaste valören.

Fem grensegrar
Bakom silvret fanns fem grensegrar – 5000 m (Louise Ringström), 3000 m hinder (Angelica Strandberg), tresteg (Aina Griksaite), kula (Sara Lennman) och spjut (Asdis Hjalmsdottir). På 5000 m gjorde Ullevis Charlotta Fougberg ett sololopp från start till mål och varvade samtliga fem motståndare med Louise Ringström tvåa i mål på 18:05.33. Men Louise tilldelades senare segern sedan Charlotta diskvalificerats för oreglementsenliga skor.
På 3000 m hinder var Angelica Strandberg starkast och sololöpte andra halvan fram till en 20 sekunder stor seger på 11:29.78. I tresteg gjorde Aina Griksaite säsongsdebut vilket slutade med seger på utmärkta 13.34 där hon var över metern före tvåan. En stund senare hoppade hon 6.03 i längd vilket räckte till en tredjeplats.

Sara nära personligt rekord
I kula inledde Sara Lennman med utmärkta 16.25 som var årsbästa och ökade sedan till 16.33 vilket överraskande innebar seger före Hässelby-favoriten Frida Åkerström. Resultatet är faktiskt bara nio centimeter från Saras ett år gamla personliga rekord.
Suverän grenseger blev det även för Asdis Hjalmsdottir som två gånger förbättrade sitt eget Lag-SM-rekord från i fjol – 55.99 i andra och så 58.14 i fjärde.

Vilket lopp av Celina – slog fyra år gammalt pers
Personligt rekord är alltid speciellt och i synnerhet om det stått sig ett tag. Den här sommaren har Celina Reichardt hittat tillbaka till sitt bästa jag och slog nu ett fyra år gammalt pers på 400 m häck genom att bli trea på 61.29! Pers satte även Elvira Fredin på 800 m med 2:25.79.
Nära pers var Maia Eppelin som nu gjorde sitt fjärde raka 400 m-lopp inom två tiondelar och med 58.24 slutade trea – endast 0.18 från personligt rekord.
På 100 m häck debuterade Julia Håkansson på de höga häckarna med att bli trea på 15.83.

Moa på väg mot SM-formen
På 200 m skuggade Moa Hjelmer Sverige-ettan Lisa Lilja och var till slut bara 0.13 efter som tvåa på 23.87. Till årsbästat fattades endast två hundradelar trots att det blåste 1.8 i motvind. Det lovar gott inför Folksam GP i Sollentuna på måndag och Friidrotts-SM i Uppsala om en dryg vecka.
Bästa grengrupp var utan tvekan kast med två segrar och två andraplatser. De två sistanämnda stod Emma Ljungberg (52.41 i diskus) och Eleni Larsson (61.49 i slägga) för.
Så gick det för herrlaget

Lag-SM i Göteborg 6/8 2020
Kvinnor

1) Ullevi FK 78
2) Spårvägens FK 75
3) Upsala IF 63
4) IF Göta Karlstad 62
5) Hässelby SK 58
6) IFK Växjö 37
Resultatlistan