Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Sidrak Afework är med vintern 60 häck-pers 8.12 elva på Sverige-bästa-listan. Foto: Deca Text&Bild

Sidrak googlade sig fram till Spårvägen

Sidrak Afework, 20, kom till Spårvägen 2017 och har tagit stora utvecklingssteg på 110 m häck de senaste åren. Läs Janne Ahlströms intervju med den snabbe häckklipparen.

En klarsynt idrottslärare i skolan rådde Sidrak Afework att byta från fotboll till friidrott. Sidrak tog tipset till sig och googlade klubbar som Tureberg, Hässelby och Hammarby innan han fastnade för Spårvägen.
– Den låg närmast, säger han.
Året var 2017 och Sidraks första träningspass bestod av uthållighet i Lilljansskogen med Marcus Berggren som tränare. Men Sidrak fastnade snart  för sprint.
– Jag kommer ihåg första tävlingen, 60 m i Björkängshallen i Huddinge och jag kom trea i mitt heat på 7.88.

Började med häck för tre år sedan
Sedan 2019 betecknar han sig i första hand som häcklöpare med Sven Jönhagen som ansvarig. Hösten 2021 bytte Sidrak tränare till Vlado Petrovic.
– Jag behöver en grupp där jag pushas hela tiden.
Nu våren 2022 kan Sidrak se tillbaka på sin bästa inomhussäsong hittills som innehöll ISM-final för seniorer på 60 m häck där han slog i sista häcken och voltade över mållinjen som en vältränad gymnast, samt JSM-guld på samma distans.

Perset säsongens höjdpunkt
Sidrak rankar det nya personliga rekordet 8.12 som säsongens höjdpunkt trots att han inte fick till ett perfekt lopp. En vanlig vecka består av sex träningspass med söndagen som vilodag.
– I början körde jag lite extra men fick då skäll av Vlado som betonade hur viktigt det var med vila.
När han inte tränar och tävlar jobbar han som bilbud och levererar mat, ett jobb som passar bra med elitsatsning där han har höga ambitioner.
– Nytt pers, topp-5 på senior-SM och JSM-guld är målet i sommar, avslutar Sidrak.

Sidrak Afeworks biografi på friidrottsstatistik.se