Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
På väg mot personliga rekordet 15.09 på 110 m häck i junior-VM. Foto: Deca Text&Bild

Sebastians väg till JVM i Bydgoszcz

Sebastian Ruthström, 19, har satt personligt rekord i tiokamp i sommar med 7.290 p och var med på JVM i Bydgoszcz där han efter skadestörningar blev 20:e man.

Sebastian missade stora delar av grundträningen i vintras på grund av skador och sjukdom och kom därför igång med tävlandet sent. Han blev uttagen till JNM i Huddinge 11-12 juni på individuella grenresultat där målet var att kvalificera sig till junior-VM. Kvalgränsen dit var 7.200 och JNM var i princip enda möjligheten att kvala. Trots rak motvind på 100 m och på 110 m häck låg Sebastian klart över kvalgränsen fram till stavhopp. Tyvärr nollade han i svåra förhållanden. Duktiga stavhoppare förlorar mest när det blåser motvind! Bästa resultaten var i längd, 6.93 i ”nollvind” och 52.11 på 400 m.

Tog sista chansen
Nu var goda råd dyra. Stigande form men inga tävlingar. Med god hjälp av Kevin Frankl med flera lyckades vi ordna en ”egen” tävling på Slottskogsvallen den 29-30 juni, absolut sista dagarna innan kvaltiden gick ut. Vädret i Göteborg var inte det bästa, regn och åter regn, emellanåt hyfsade förhållanden. Sebastian lyckades efter en jämn mångkamp klara kvalgränsen och slutade på fina 7.290 poäng som var personligt rekord. Toppen var 1.95 i höjd i regn. Kvalad i sista stund nu gällde det att komma i ännu bättre form till JVM.

Personbästa på häck i JVM
Kort om tid innan VM. Fokus på vila och teknik. En laddad Sebastian åkte till Bydgoszcz stöttad av Jonas Malm och Åke Ruus. Undertecknad hade inte möjlighet att åka med. Sebastian lyckade fullfölja mångkampen trots hälskada i längd och armbågsskada i spjut. Poängen blev 6.920 poäng. Toppresultat i häck där han hade 15.09 som var pers. Godkänt resultat efter förutsättningarna. Nu kommer fokus vara på stav och häck inför JSM. I stav börjar han komma ikapp med tekniken och har börjat hoppa med längre stavar. Det kan bli riktigt högt framöver.
Resultat JVM-tiokampen