Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Sara Lennman har nått en ny nivå

Sara Lennman levererade en inomhussäsong på en ny nivå. Den innehöll bland annat ISM-guld, Spårvägens första någonsin i kvinnlig kula, och en IEM-insats där det fattades futtiga åtta centimeter till final. Framgången förklaras inte av några radikala förändringar i träningsupplägget, snarare tvärtom.
– Jag har bara fortsatt att göra samma träning som tidigare. Kontinuitet ger resultat, förr eller senare, säger Sara.

Folksam GP, Sätra – 17.31
– Inte jättenöjd men förväntningarna steg ändå. Det skulle nog bli bra.

ISM, Malmö – 17.92
– Första SM-guldet. Platsar bland topp-tre av mina idrottsupplevelser. En stor seger också för att jag kämpat mot alla fördomar om kvinnlig kula. Fanny har verkligen visat vägen.

IEM, Istanbul -17.82
– Lite upp och ner men jag klarade kvalet i första omgången. Mitt absolut bästa mästerskap där det bara saknades åtta centimeter till final.

Leiria, Europacupen kast – 17.92
– Bronset smäller högt. Tuff konkurrens utan att vara mästerskap men började känna mig lite sliten.

Det började i Katrineholm
Vägen till Istanbul och Leiria startade på Backavallen i Katrineholm när Sara bara var sex år.
– Sprint och hopp. I stort sett mycket allsidig träning i början. Kast kom in lite senare och det dröjde ännu längre innan jag märkte att kula var den gren som passade mig.

… och fortsatte till Falun
Efter högstadiet sökte Sara FIG Falun och kom in.
– Björn Blomberg hade gått i pension och Mats Olsson ägnade sig åt de som gått gymnasiet så jag hamnade hos släggspecialisten Mattias Jons. Och på den vägen är fortfarande.

… vidare till USA
Sara tog fyra år på sig för att  ta studenten och fyllde på med ett år i USA utan att trivas. Hon började också se sig om efter en klubb med förutsättningar för elitsatsning och fick kontakt med Åke Ruus. Sedan hösen 2018 tävlar hon i det blå linnet.

Jobb vs elitsatsning
Att kombinera arbete och elitsatsning är inte lätt men samtidigt en förutsättning för att lyckas.
– Jag jobbar som kurator 60 procent och kan dessutom till stor del styra min arbetstid. Det ger en frihetskänsla som jag värderar högt och får samtidigt tillräcklig vila.
– Min sambon Niklas jobbar heltid. Visst får vi mindre pengar att röra oss men det fungerar tack vare hans heltid.
– Om inomhus är kort och komprimerad är det tvärtom mot utomhus. Jag bygger vidare på samma upplägg. Börjar tävla i maj sen rullar det vidare mot SM och Finnkamp och VM i Budapest hägrar långt där borta.

/Jan Ahlström

Sara Lennmans biografi på friidrottsstatistik.se