Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Så gick det på Raka Spåret 2009!

Vi har samlat intrycken från seniorgrenarna och återger här det viktigaste gren för gren.

M 60 m: Hårt om segern i Oskars frånvaro
Favoriten Oskar Åberg var klart snabbast i försöken med 6.91 men valde sedan att inte starta i finalen. Han gjorde tre tävlingsstarter i Västerås dagen före vilket säkert spelade roll i det beslutet.
Finalen blev då en öppen historia och slutade med att Hellas Tony Darkwah vann på 7.05 – bara två hundradelar för IF Ålands Mats Boman.

M 400 m: Oliveira vann härlig batalj!
Turebergs Nil de Oliveira årsdebuterade och mötte med undantag för Johan Wissman hårdast tänkbara nationella motstånd. Andreas Mokdasi startade snabbast och ledde in mot varvningen men Nil gjorde vad han kunde för att försöka komma först in på gemensam bana från sin ytterbana. Men det var den huvudet kortare Andreas som var tuffast och Nil fick lägga sig i ytterspår genom kurvan. Thomas Nikitin var trea halvvägs, ungefär två meter bakom.
På bortre långsidan gjorde Nil ett nytt försök och kom upp jämsides och även förbi och sprang mot en överlägsen seger. Andreas tröttnade ordentligt och blev på upploppet passerade också av Nikitin som slutade tvåa.
Nils 47.97 var nytt svenskt årsbästa och även tävlingsrekord (Mattias Claesson hade det gamla på 47.92 från 2006) medan Nikitin fick nöja sig med 48.83 i årsdebuten på sträckan. Andreas hade 49.16.
Niklas Larsson, som var seedad till innerbanan, kom aldrig till start.

M 800 m: Emilsson överlägsen
Spårvägens Karim Mohammadi var hare i A-finalen och drog första 400 m på strax under 55 sekunder. Den ende som följde var Hammarbys Erik Emilsson och avståndet till trean var över tio meter.
När Karim klev av fortsatte Erik i oförminskad fart och höll hela vägen in i mål till årsbästat 1:52.83. Med det var han 1,3 sekunder före dansken Rasmus Terp som i sin tur var ytterligare två tiondelar före Daniel Norberg. På sjätte plats kom 37-årige Per Synnerman på 1:55.82.
Bara några minuter senare körde Karim ytterligare en 400-ing då han drog B-finalen. Han hade 57 sekunder  och det blev till slut Nyköpings Klas Persson som vann på 1:56.65.

M 1500 m: Walleräng klart starkast
A-finalen innehöll tretton löpare av vilka haren Philip Aagard var en. Men han fick aldrig chansen att ta spets eftersom Hässelbys Adnan Agar stack iväg som skjuten ur en kanon. Redan efter 150 m hade han en ledning på tiotalet meter och efter att ha passerat 400 m på 57 sekunder så mattades han och klungan anförd av Philip hämtade in honom efter 650 meter.
Philip passerade 800 m på 2:00 och klev av något halvvarv senare. Favoriten Olle Walleräng tog över dragjobbet och körde med Adil Bouafif och John Laselle närmast bakom och med Erik Sjöqvist som avhängd fyra.
Olle körde på bra där framme och de tre sista varven gick ner på och under 30 sekunder. Det räckte dock inte riktigt och han missade hall- och tävlingsrekordet med knappt fyra tiondelar. Men seger blev det och dessutom förbättrades det fem år gamla personliga rekordet med åtta tiondelar till 3:46.42! Bouafif tvåa på 3:48.16 och Laselle trea på 3:49.01. Nio man tog sig under fyra minuter.

M 3000 m: Härligt lopp av Hannibal!
Haren Tobias Lundgren gjorde ett utmärkt jobb och drog fram dansken Jakob Hannibal Klausen och Oskar Landin i precis den fart som var beställd. D v s 8:25-tempo.
Tobias drog fram till ca 1800 m och när Jakob sedan blev ensam där framme (Oskar släppte) så hade han inga problem att med publikens hjälp hålla tempot uppe. Tvärtom. Han ökade på sista varvet och kom i mål p 8:24.20 och förbättrade sitt tre år gamla pers med hela nio sekunder! Till Johan Wallersteins årsgamla tävlingsrekord fattades lika mycket.
Även Oskar satte personligt rekord som tvåa med sina 8:33.62, pers med åtta tiondelar. Tredjeplatsen tog Örebros Per Sjögren på 8:40.07, drygt tre sekunder före Studenternas årsdebuterande Patrik Engström (8:43.45).

M 60 m häck: Årsbästa av Blaschke
Det var direktfinal och Spårvägens egen favorit Joakim Blaschke motsvarade förväntningarna genom att vinna med en tiondel på 8.06 – personligt årsbästa med två hundradelar! Till tävlingsrekordet fattades det 0.09.
Andraplatsen gick till Dennis Acson på 8.17 medan trean, 18-årige Anton Forsberg, med sina 8.32 persade med en tiondel!

M Höjd: Mehdi förstås
Med ett färskt personligt rekord på 2.21 från förra helgen så var Mehdi Alkhatib förstås favorit och gick in i tävlingen när de flesta rivit ut sig (på 2.05). Då hade Erik Sundlöf satt personligt rekord med en centimeter genom att klara just den höjden och samma sak gjorde Götas Richard Huldén på 2.11 – det vill säga satte personligt inomhusrekord med en centimeter!
Mehdi stod över 2.08 och tog sedan 2.11 och 2.13 i första innan han höjde till 2.19 – en centimeter över tävlingsrekordet – vilket dock var för mycket denna dag.

M Längd: Jämn serie av Michel
Sverigeettan Michel Tornéus presterade fyra hopp över 7.50 med 7.65 i topp. Det räckte till seger med 53 centimeter och innebar också att Mattias Sunneborns sju år gamla hallrekord förbättrades med sex centimeter.
Björn Wilson slutade tvåa på 7.12 och Fabian Rosenquist trea på 7.06 – bara fem centimeter från hans färska personliga rekord.

M Tresteg: Svenskt årsbästa av Anton
Anton Andersson var klar favorit men han fick oväntat hårt motstånd av Örebros Andreas Otterling. Andreas tog ledningen med 15.23 men Anton svarade direkt med 15.56. Båda noteringarna innebar att Johan Attersands fjorton år gamla tävlingsrekord förbättrades. Anton fortsatte sedan med 15.44, X, 15.49 och så 15.92 i femte.
Segermarginalen till Andreas blev dock bara 16 centimeter sedan denne fått på personliga inomhusrekordet 15.76 i sista.
Även trean Peder Nielsen från Danmark överträffade det gamla tävlingsrekordet och det gjorde så när även den förre rekordinnehavaren. 34-årige Johan Attersand blev nämligen fyra på 14.91! Om en vecka fyller han 35 år – alldeles lagom till veteran-SM i Huddinge.
Det var en riktigt bra trestegstävling med svenska ögon med fem man över 14.60.

M Kula: Mats åter över 16
Järvsös Mats Olsson hade visserligen bara en godkänd stöt men den mätte 16.17 och räckte till seger med en dryg meter. Detta före den 15 år äldre Bengt Pettersson som fick på 14.94 i näst sista stöten.

M Vikt: Årsdebut av Alneroth
Robert Alneroth årsdebuterade med eger på 16.91 och landade därmed på andra plats i den svenska årsstatistiken. Till fjolårsperset 18.54 fattades det en bit men det är flera veckor kvar till ISM och där kan det mycket väl bli fjärde raka medaljen. Robert har ju tre raka silver på meritlistan.
För sin seger på Raka Spåret belönades han med bokverket ”Friidrottens främsta män”.

K 60 m: Knapp seger för Isabelle
Spårvägens Lisa Rönnkvist var snabbast i försöken (7.75) men i finalen lyckades Isabelle Eurenius hinna först till mållinjen i vad som var hennes årsdebut. Segertiden blev 7.74 och med det var hon bara 0.02 före dubbla JNM-vinnaren Malin Ström. Lisa slutade trea på 7.79.

K 400 m: Moa från start till mål
Moa Hjelmer ryckte åt sig ledningen på bortre långsidan på sina tredjebana och höll täten även in på gemensam bana (25.3). Till synes utan problem löpte hon även det andra varvet avspänt och hade två meter till godo på norskan Irene Hövik Helgesen när de svängde in på upploppet. Det avståndet höll Moa hela vägen in till nya tävlingsrekordet 55.01.
Där bakom var det tätt – Josefin Magnusson trea på 55.59 och Ulrika Johansson, Växjö, fyra på 55.78.
Det var hela sex heat (23 startande) och från B-finalen kan sägas följande. Hård kamp in på gemensam bana halvvägs, en kamp som Hammarbys Stine Tomb ”vann” mot Frida Persson. I utgången ur tredje kurvan spiktrampades Pernilla Tornemark olyckligt och tvingades bryta. Stine höll undan hela vägen in och vann på 55.93 före starkt avslutande 91:an Elin Moraiti, 56.20 och Frida 56.35.

K 800 m: Samia starkast
Loppet kom helt att handla om tvåa namn – Hässelbys Samia Adan och Oskarshamns Olivia Bergvall. Olivia drog i början men på slutet tillhörde banan Samia. Hon vann till slut med tre sekunder på 2:13.69! Olivia tvåa och Kajsa Barr trea.

K 1500 m: Favoritseger genom Sofia Öberg
Klara Bodinson var vidtalad som farthållare och lyckades till slut komma fram till täten. Hon passerade 800 m på 2:21 vilket var några sekunder långsammare än planerat, Sofia Öberg och Lena Örn skuggade närmast.
När Klara vek av körde Sofia resten av loppet och nästan hela tiden med Lena i rygg. Lena fick dock ge sig lite sista biten men slutade tvåa på jätteperset (fem sekunder) 4:31.93. Med det var hon åtta tiondelar bakom Sofia.
Både Mary Alenbratt (4:32.66) och Charlotta Fougberg (4:34.77) avslutade bra till tredje- respektive fjärdeplatser.

K 3000 m: Susanne solo
Studenternas Susanne Sjöstrand sololöpte hela loppet in till en 1,5 minuter stor seger på 10:53.04.

K 60 m häck: Gott om personliga rekord
Mångkamparen Andrea Nybäck (8.67), Emma Magnusson (8.69) och Jane Runesson (8.91) satte alla personliga rekord redan i försöken.
I finalen gick det inte lika fort och där vann Emma på 8.74 före Ellen Sääw 8.80 (8.71 i försöken) och Fanny Lüppert-Thomsson, 8.93.

K Höjd: Erika hoppade på EM-kvalhöjden
Åtta av svenskorna hade 1.80 eller bättre som pers och tre av dem var över den nationella elitgränsen även denna dag. Ellen Björklund satte personligt rekord med en centimeter när hon tog 1.81 i andra försöket och därmed slutade fyra. Ebba Jungmark tangerade sitt årsbästa 1.83 och blev trea.
Kampen om segern stod mellan Erika och norskan Stine Kufaas. Erika tog 1.85 i andra och Stine i tredje. Norskan rev sedan ut sig på 1.87, en höjd som Erika stod över. Hon hade sedan hyfsade försök på IEM-kvalgränsen 1.89.

K Stav: Klara på rätt väg
Spårvägens Klara Persson har tävlingsrekordet med 3.86 och var nu bara fyra centimeter från den när hon överlägset vann på årsbästat 3.82. Anna Juggas Öberg slutade tvåa på 3.37, samma som persande Anna Jacobsson.

K Längd: Fyra över 5.80
Regerande svenska inomhusmästarinnan Erica Jarder fick bra motstånd och trots att hon förbättrade sitt årsbästa med tre centimeter till 5.93 så fick hon se sig slagen med några centimeter av MAI:s Malin Olsson (5.98).
Andrea Nybäck slutade trea på 5.90 och Linda Berntsson fyra på 5.80 i vad som var en toppbreddmässigt riktigt bra tävling.

K Tresteg: Angelica igen
Gefles Angelica Ström lyckades med konststycket att tangera sitt eget två år gamla Raka Spåret-rekord på 12.49. Segern var faktiskt hennes fjärde raka i tävlingen! Andraplatsen togs på behörigt avstånd av Hanna Tjernell (11.76).

K Kula: Helena förstås!
Svenska rekordhållerskan Helena Engman inledde med 16.90 och då var segern klar. Hon hade sedan ytterligare en godkänd stöt, 16.66, vilken kom i tredje omgången.
Andraplatsen togs av Carolina Hjelt som slog till med 14.90. Därmed förbättrade hon sitt färska personliga inomhusrekord med en decimeter jämnt!

K Vikt: Tävlingsrekord av Marie
Med serien 16.64, 17.19, 16.86, X, 16.62, X hade Marie Hilmersson tävlingens fyra längsta kast och vann med en dryg halvmeter före Hässelbys Elinor Forssander (16.57). Båda var över det gamla tävlingsrekordet (14.99).