Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Efter ett sagolikt lopp över 10.2 km i Lissabon nådde Robel Fsiha mållinjen som vinnare med elva sekunder. Foto: Deca Text&Bild

ROBEL FSIHA EUROPAMÄSTARE

Terräng-EM i Lissabon blev en fantastisk framgång för Robel Fsiha som tog guld i milloppet och därmed blev Spårvägen Friidrotts första EM-vinnare genom tiderna på herrsidan.

Robel har ett bra år bakom sig med 17:e plats i terräng-VM i mars, den näst bästa svenska halvmaratontiden genom tidern (1:01:18), SM-guld och mästerskapsrekord på samma distans, dubbla SM-silver på bana i Karlstad och seger i Lidingöloppets tremil. Men insatsen i det 10,2 km långa terrängloppet på den tuffa och utslagsgivande gräsbanan i Parque de Bela Vista utanför Lissabon på söndagen slår allt.
Robel nådde fram till tätklungan efter två minuters löpning och låg sedan bland de tre främsta hela vägen. En efter en släppte och till slut var det bara Turkiets förre EM-vinnare i terräng Aras Kaya kvar. Med runt en kilometer kvar till mål ryckte Robel i en uppförsbacke, fick lucka och avståndet växte sedan till elva sekunder i mål. Hans avslutning på sista 1.5 km-varvet var magnifik och Robel var överlägsen sista kilometern fram till seger med elva sekunder på 29:59.

“Målet var att vinna”
– Mitt mål var att ta guld och jag är så lycklig. Jag har tränat på hög höjd i Etiopien och fokuserat extra mycket på backträning vilket jag hade nytta av idag, säger Robel till Europeiska Friidrottsförbundets hemsida.
Leende korsade Robel mållinjen som europamästare – Sveriges första i terräng. Tidigare medaljer är Claes Nybergs silver i just Portugal 1997 följt av Mustafa Mohameds tre raka pallplaceringar 2006-2008. Guldet var också Spårvägens första någonsin i friidrott på herrsidan och det andra totalt. 2012 vann Moa Hjelmer 400 m i Helsingfors-EM.

Patrik och Geta har stor del i framgången
Mycket hårt arbete ligger bakom Robels framgång. Han har de senaste 1,5 åren varit på träningsläger på hög höjd i Etiopien flera veckor i sträck vid en rad tillfällen och då är det riktigt tuff träning som gäller. Ett stort grattis till Robel och även till hans svenske tränare Patrik Melin och till etiopiska coachen Geta Masai. Del i framgången har även Robels flickvän Fiori och barnen Novel och William hemma i Gävle.

Kom till Spårvägen 2014
Det var för fem år sedan som Robel kom till Spårvägen och det året vann han vår egen tävling Milspåret. Sedan följde några tuffa år, klubbyte och motivationsbrist innan han förklarade för Patrik att “Nu vill jag satsa”. Patrik tvivlade men satsning blev det verkligen och den gjordes i Spårvägen. Och nu är Robel europamästare i terräng. Helt fantastiskt!
Resultaten