Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Olle Helldorf 1981. Foto: Tommy Berlin

Olle Helldorf in memoriam

Den 11 december avled Olle Helldorf efter en mer än årslång kamp mot cancern i bukspottkörteln. Han tävlade på 400 m häck och 800 m på 1970- och 80-talet och fortsatte sedan som ledare där han under en period var banchef i Stockholm Marathon.  

Olle inledde sin friidrottsbana i Matteus-Pojkarna innan han via Fredrikshofs IF kom till Spårvägen hösten 1974. Specialgrenen kom att bli 400 m häck där han satte sitt personliga rekord 54.58 i SM-försöken i Skövde 1981. Olle tillhörde de som kunde klippa häckarna bra med både höger och vänster ben vilket är betydelsefullt på långa häcken där man måste växla stegrytm. Dessutom tävlade han mycket på 800 m där han som bäst gjorde 1:54.5m (1976). Bland meriterna märks Lag-SM-guld för Spårvägen 1980, 1981 och 1982.

Dagbladsstafetten var favorittävlingen

Den klassiska Dagbladsstafetten var tävlingen som Olle gillade mest och bäst. Han ingick i Spårvägens segrande lag både 1975 och 1981 och till detta ska läggas vinster 1978 och 1979 för Tureberg dit han gjorde en utflykt dessa två år.

Klubbmästare med känsla för fester

Efter den aktiva karriären engagerade han sig i Spårvägens styrelse i första hand som klubbmästare. Många och roliga är de fester han arrangerat. Höstfesterna på huvudföreningens torp Rammelklinta i Vendelsö är nu ett minne blott men för deltagarna utgör de ett minne för livet. Den 30 juni 1977 höll han också i en klassisk fest. Då invigde vi den klubblokal i tunnelbanestationen Stadion i vilken vi fortfarande huserar. Den sammanföll med den sista dagen då vanliga livsmedelsbutiker fick sälja mellanöl …


En perfektionist som banchef i Stockholm Marathon

Helldorf insåg tidigt Stockholm Marathons betydelse liksom de kommande tävlingarna Tjejmilen och Vår Ruset. Det medförde bland annat ett år som heltidsanställd på Stockholm Marathon-kansliet och att han under några år körde lastbil i det kringresande arrangörssällskapet för Vår Ruset.
Hans största insats bestod i att fungera som banchef tillsammans med Thomas Johansson 1992-1997. Olles skisser över bansträckning, korsningar, placering av staket och funktionärer bar perfektionistens prägel, långt från den sorglösa attityd som han ofta omgav sig med.

Från storstad till landet

2008 flyttade han tillsammans med hustrun Inger från Hornstull ut till Gladökvarn mellan Huddinge och Haninge, eller om man så vill från innerstadsstressen till det lantliga lugnet. Vi i hans omgivning förstod ingenting. Vi hade glömt att han utöver friidrotten och musiken bar på en stark känsla för naturen.
Det yttrade sig bland annat i att han orienterade både i yngre och äldre dagar. Olle gjorde sin sista tävling så sent som våren 2013. Hans tävlingsinstinkt levde starkt och länge. Att ta tid på de många promenaderna svar självklart för honom.
Olle Helldorf blev 62 år. Spårvägens Friidrottsklubb delar sorgen med hans hustru Inger.