Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
I Niklas Arrhenius frånvaro fick ordförande Jan Kowalski ta emot priset för Årets manliga prestation i Finnkampen på Friidrottsgalan. Prisutdelare var Fortums Jennifer Carlsson. Foto: Ryno Quantz

Nik prisad på Friidrottsgalan!

Den 8 oktober arrangerade Svensk Friidrott den årliga Friidrottsgalan och platsen var i år festlokalen Parken på Södermalm i Stockholm. Som vanligt var en rad spårvägare på plats och precis som 2009 fick en av dem ta emot pris. Denna gång Niklas Arrhenius för sina två segrar i Finnkampen.

Niklas var nominerad i hela tre kategorier – Årets manliga prestation i Finnkampen, Årets prestation i Stora SM och Årets prestation i Folksam Grand Prix – och vann alltså den förstnämnda i konkurrens med Turebergs sprinter Nil de Oliveira och långdistansaren Oskar Käck från Hälle.
Niklas hade verkligen en fantastiskt bra andra säsongshalva där han vann kula och diskus i SM, båda grenarna i Finnkampen och gjorde dubbla EM-starter i Barcelona. I Finnkampen mättes Niks segerresultat till 19.48 (kula) och 62.26 (diskus) och han blev den blott fjärde i finnkampshistorien att vinna dubbeln. De tidigare är Gunnar “Kinna” Bergh (1940), Ricky Bruch (1970) och Stefan Fernholm (1990). Niks resultat överträffade också alla de tre föregångarnas.
Nik hade tyvärr ingen möjlighet att vara på plats på Friidrottsgalan eftersom han bor i USA. Men han tackade så mycket för priset genom en bandad videosekvens som visades på storbildsskärmen i festlokalen där 250 personer närvarade. Niks tack följdes av en långa applåd!

Juryns motivering
“Finnkampen har en oerhört lång och innehållsrik historia vilket gör det svårt att prestera något som känns så speciellt att beteckningen “historiskt” är befogad.
Men som “historiskt” måste sådant räknas som bara hänt tre gånger tidigare, senast för tjugo år sedan, näst senast för fyrtio år sedan och första gången för sjuttio år sedan.
Det är alltså något ytterst exklusivt att vinna både kula och diskus under en och samma manliga Finnkamp. Ingen finländare har någonsin gjort det och tidigare av svenskar alltså bara Kinna-Bergh, Ricky Bruch och Stefan Fernholm – med inbördes mellanrum på minst 20 år.
Till den listan kan nu efter 2010 fogas ett fjärde namn. Och det var aldrig något snack om saken: Kulan vanns med nästan metern och diskusen med två och en halv när Årets finnkampsprestation gjordes av NIKLAS ARRHENIUS!”

Femte spårvägare att få pris
Nik blev spårvägare nummer fem som fick en utmärkelse på Friidrottsgalan som startade 2004. 2009 fick Olle Walleräng pris för Årets genombrott i landslaget och Moa Hjelmer för Årets prestation i Finnkampen. 2007 fick Lilian Magnusson motsvarande pris efter sin seger på 10 000 m och 2006 mottog Thomas Nikitin priset efter seger och personligt rekord på 400 m.
Ett inslag i Friidrottsgalan är avtackning av trotjänare och en sådan är vår långdistansare Henrik Skoog. Han fick nu tillsammans med sju andra motta en stående ovation på scenen!
Bland övriga spårvägare som var på plats på årets gala märks Malin Liljestedt, Fredrik Uhrbom, Erik Thorstensson, Johan Storåkers, Claes Albihn, Jan Kowalski, Andreas Carlborg, Jonas Hedman, Lars Hagström, Anders Tallgren.
Årets nomineringar
Bilderna från Friidrottsgalan signerade Ryno Quantz
Filmen från Friidrottsgalan (4:26)
Alla pristagare genom åren