Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Tröskeltest. Fr v Daniel Woldu, Kent Claesson och Patrik Tjärdal. Foto: Jonas Hedman

Löpengagerade spårvägare

Att Spårvägen är engagerad i Svensk Friidrott är känt och den gångna helgen märktes det bland annat i Svenska Friidrottsförbundets Löptränarutbildning steg 2 som genomfördes i Sollentuna. 

Det var den allra första löptränarutbildningen på denna nivå och ansvarig för kursen var vår medel-långdistanstränare Kent Claesson. 30-talet tränare från framför allt södra och mellersta Sverige var med och fick bland annat lyssna till vår egen Patrik Tjärdals intressanta föredrag om formtoppning. Patrik är ju tränare även på Löpargymnasiet i Sollentuna där kursen hölls.

Tröskeltest på löpband
På lördagskvällen demonstrerade Kent och Patrik med hjälp av vår långdistansare Daniel Woldu hur ett tröskeltest går till.
De 30 deltagarna samlades i gymmet i källaren där Daniel sprang på löpband i 6×4 minuter i stegrande fart. Han började i 4:00-tempo per kilometer och avslutade med fyra minuter i 3:00-fart. I varje paus togs blodprov och hans puls kontrollerades.
Testet visade att Daniels tröskelfart ligger kring 3:10 minuter per kilometer. Det vill säga i den farten drar han inte på sig speciellt mycket mjölksyra. Resultatet av testet stämmer bra med vad Daniel hade för tid på Stockholm Halvmarathon den 6 september – 1:07:14.
Även Mattias Sunneborn var föreläsare i Sollentuna. Han pratade om och visade praktiskt en rad övningar – med och utan vikter – som är viktiga för löpare.