Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Löparkrönika

För löparna är hösten terrängsäsong och årets sista mästerskap har vi fortfarande ogjort, EM i Terräng i Turin, Italien, 11 december. I år med Spårvägen representerat av Emil Danielson som springer 10km i seniorklassen.

För tränare och ledare är hösten även konferenssäsong. Medaljer ska räknas ihop, utgifter sammanställas och förhoppningsvis rymmas inom ramen för intäkter och framförallt så ska vägen framåt stakas ut. För hur mycket bra, eller dåligt, vi än gjort är det ändå det som ska göras som är mest intressant.

Vi ser fram emot 2023 års säsong

Närmast tillhands ligger då 2023 som erbjuder mängder av möjligheter att tävla i friidrott. SM-tävlingarna kommer ta oss till Malmö i februari för ISM, till Söderhamn i juli för Stora SM, Södertälje i september arrangerar Stafett-SM och höstens Terrängmästerskap går av stapeln i Halmstad.

För de allra bästa finns internationella mästerskap i Istanbul i mars då Inomhus-EM ska avgöras och VM i friidrott arrangeras i Europa, närmare bestämt i Budapest i augusti. För löparna avslutas sen mästerskapsåret med Terräng-EM i Bryssel i december.

Vi ska såklart försöka förbereda oss på bästa sätt för att ta tillvara alla dessa tävlingsmöjligheter. För medel- och långdistanslöparna innebär det många och långa pass i de fantastiska träningsmiljöer vi har vid Djurgårdskanalen, Husarviken och Hagaparken. Vi kan använda Stadion regelbundet under perioden mellan hästhoppningar och skidspår och Sollentunahallens utmärkta inomhusbana är bara en kort tågresa bort. Vi har alla förutsättningar att träna oss bättre än någonsin till 2023.

Hårt jobb

För att finansiera all verksamhet ska vi fortsätta arrangera landets bästa tävlingar tillsammans med Hässelby i Marathongruppen. För ingen ger oss resurserna att bedriva elitfriidrott, i Spårvägen jobbar vi ihop pengarna själva genom otaliga timmars funktionärsarbete.

Det är tufft att bedriva elitidrott i Stockholm. Eventuella kommunala medel är det många som vill ta del av, träningsanläggningar upplevs underdimensionerade och staden upplåter friidrottsarenor till konserter och hästsport under högsäsong. I skrivande stund har vi nyss utsatts för en snökanon med svårlöpt underlag, fullbokade löpband och sedvanligt inställda tågavgångar. Trots denna motvind är landets mest framgångsrika idrottsförening, Spårvägens Alliansförening, från Stockholm. Den mest framgångsrika föreningen i alliansen är friidrottsföreningen.

Visst finns det hinder på vägen, men jag är övertygad att du kan bli hur bra som helst när du bor och tränar i Stockholm.

Patrik Tjärdal medel-långdistanstränare