Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Liljestedts sköna finnkampsseger!

Den andra dagen av Finnkampen på Ullevi i Göteborg innehöll bland Malin Liljestedts landslagsdebut. Och vilken debut! Hon spurtade ifrån alla sista 150 meterna i 10 000 m och vann i vad som var hennes allra första lopp på distansen!

– Jag har inte förstått att jag vunnit Finnkampen! säger Malin flera minuter efter att hon spurtat i mål på 35:19.02.

Ett kom ett härligt vrål från publiken när hon på lätta ben spurtade ifrån klungan i sista kurvan och vann med tre meter. Efter att ha blivit intervjuad av speakern Robeto Vacchi följde SVT-intervju och autografskrivande innan hon nådde den mixade zonen.

– Jag trodde att Lena Gavelin skulle vinna. Vår lagtaktik var att Lena och Anna von Schenck skulle dra och att jag skulle ligga bakom, säger Malin.

Och så blev det. Finskorna släppte på ett tidigt stadium och även Malin var på väg att släppa vid några tillfällen på andra halvan men bet sig fast.

– Jag tänkte att det skulle bli så jobbigt att komma ikapp igen och att det därför var bättre att försöka hänga med, säger Malin.

5000 m passerades på 17:32.3 och sluttiden placerar Malin på femte plats på Spårvägens genom-tiderna-bästa-lista.

Härlig avslutning av Olle!

På 5000 m stod Olle Walleräng och Fredrik Uhrbom för två tredjedelar av den svenska representationen. Efter att svenskarna, med Olle Wallerstein som nummer tre, hjälpts åt med farthållning ryckte Olle på sista och fick lucka. Det räckte ända fram till seger på 14:24.38 – fem sekunder före Johan Wallerstein som spurtade förbi 10 000 m-vinnaren Matti Räsänen. ”Uhris” slutade fyra på 14:32.89. Därmed blev det 11-11 i grenen och drömmen om en svensk herrseger levde vidare.

Tredjepalts för Tomek

Thomas Nikitin gjorde sin andra start för helgen då han sprang 400 m häck. Med 52.08 blev han trea och näst bäste svensk – 0.04 bakom Hässelbys Niklas Larsson.

Sista gren i kvinnliga kampen var 4×400 m och där gjorde Moa Hjelmer en riktigt bra andrasträcka (53.6). Detta efter att ha gått ut i rygg på finskan, passerat på bortre lång och sedan lämnat över pinnen med en flera meter stor svensk ledning. Svenskorna vann till slut både stafetten och hela landskampen Den nionde segern i rad och i den hade Moa verkligen stor delaktighet. Detta efter två individuella segrar och så den i långa stafetten.

Thomas Nikitin sprang aldrig långa herrstafetten men med dubbla individuella starter kunde han delta i det gigantiska ärevarvet med ett leende på läpparna. De blå-gula herrarna vann nämligen även de totalt – för första gången sedan 2004!

Alla resultaten.