Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Lech Nikitin. Foto: Tommy Berlin

Lech Nikitin 60 år

Den 14 juni fyllde Lech Nikitin 60 år och i mitten på augusti kommer han att ha levt hälften av sitt liv i Sverige. Jan Ahlström tecknar ett porträtt av en tränare med mer än friidrott i huvudet.

Sensommaren 1978 anlände Lech och Teresa Nikitin till Sverige från Polen. Några veckor senare följde de med Spårvägen till lag-SM-finalen i Karlskrona. Teresas första uppgift bestod i att lära den dåvarande kanslisten att klättra över damhäckarna och ta sig över mållinjen.
Paret Nikitin undrade nog vart de kommit och framförallt över nivån på friidrotten. Men kvar blev de och den 14 juni fyllde Lech 60 trots att han fysiskt är åtminstone 20 år yngre.
Herrlaget kom trea i Karlskrona då 1978. Ett år senare i Västerås bärgades Spårvägens första lag-SM-guld. Den store hjälten hette Anders Hoffström som avgjorde på sista sträckan i stafetten och han var Lechs första fynd.

Förmågan att se en talang

Där andra tränare såg en okoordinerad norrlänning fann han en längdhoppstalang som ledde fram till 7.76 och fyra SM-guld utomhus och tre mästerskapstecken inomhus.
– Han var jätteduktig i stående femsteg, har Lech Nikitin berättat senare.
Lech, och även Teresa, jobbade inledningsvis som gymnastiklärare. De hade lite svårt med bristen på disciplin.
– Hur ska man lära barnen att komma i tid när inte lärarna gör det?, frågade sig Lech många gånger.

Tränare i alla grenar

Till att börja med tränade den före detta tiokamparen (som bäst 7520 poäng 1975) aktiva i alla grenar, till och med en rätt krävande medeldistansare som hette Rauno Koivula. Även om Lech haft hand om framgångsrika kulstötare som Anders Skärvstrand (19.74) och Sören Tallhem (20.83) så har han med tiden blivit mer inriktad på hopp, framförallt stav och häck.
Claes Albihn hade det svenska rekordet på 110 m häck på 13.46 innan IF Kvilles Robert Kronberg tog över. Tyvärr höll Clabbes kropp inte för elitträning.
I stav har Lech tränat de svenska rekordhållarna Miro Zalar (5.70) och Martin Eriksson (5.80). Där lyckades Lech finslipa tekniken och få fram ytterligare någon decimeter i ett sent skede av karriären.
Ändå är det inte tekniken som Miro kommer ihåg drygt 25 år senare:
– Han var som en extrafarsa. Han gillade inte alla grejer jag hade för mig men han förkastade mig aldrig. Den snällaste och mest omtänksamma människa jag träffat och med ett mer intellektuellt djup än vad många tror.

Litteraturintresserad

Det draget överraskade också undertecknad. Jag kommer ihåg en dag på stranden i Playa Ingles runt 1990 när vi låg och slappade och sippade på en öl.
– Du, Janne, hur mycket har du läst av Anouilh? (Jean i förnamn, fransk existensialist som skrev obegripliga dramer.)
Det var bara att erkänna att jag möjligen läst några sidor av den inte mindre obegriplige Jean-Paul Sartre. Lechs beläsenhet i klassisk litteratur är vittomfattande och hjärnan har dessutom plats för klassisk musik (Mozart, Débussy, Beethoven och föga förvånande Chopin) och jazz (Duke Ellington).
Jag har haft förmånen att jobba nära Lech i över 20 år och lite mer på avstånd de senaste åren. Det har varit en lång, lätt och lärorik upplevelse. Han är obrottsligt lojal mot klubben och mot de arrangemang vi genomför tillsammans med Hässelby. Det skulle aldrig falla honom in att räkna timmar och han kommer alltid – och exakt – ihåg vad vi kommit överens om.

Tack för 30 år i Spårvägens och friidrottens tjänst!

Maximal effekt ur liten ansträngning

Lech Nikitin har träningsprogrammen i huvudet. Innehållet i hans få pärmar består av förmånerna för aktiva och listor på deltagare i tävlingar och träningsläger. Sammanfattningsvis går hans träning ut på att få ut maximal effekt med så liten insats som möjligt även om han aldrig skulle formulera det så förmätet själv

”En tävling för lite gör ingenting, en tävling för mycket kan bli katastrof”

– Absolut sant. Gäller träningen också. Bättre med ett pass för lite än ett för mycket. Det är bättre att vänta några dagar extra efter skada.

”Konsten är att bli lätt och stark, inte stor och stark”

– Nyckeln till framgång i alla teknikgrenar. Jämför en superbike med en tanks, cykeln är snabb och lättmanövrerad, en tanks raka motsatsen.

Lilljansskogen

– Många tränare är för bekväma och kör allt på tartan. Använder inte ens gräset fast det finns. Visst kan det se ut som att det är samma träningsmodell som för 30–40 år sedan men det är inte i närheten. Nu kör jag mindre ren uthållighet och börjar tidigare med hoppstyrka och snabbuthållighet. Och kom ihåg att ingen av mina aktiva någonsin drabbats av en stressfraktur.

Prisad som tränare

Den 19 maj 2008 fick Lech pris för sina insatser som tränare då Stockholm All Stars 1958–2008 utsågs. En enda tränare fick utmärkelsen och det var Lech Nikitin.