Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Spårvägaren Lasse Hagström har jobbat med Jubileumsmaran i över ett halvår.

Lasse redo för Jubileumsmaran

På lördag kl 13.48 är det dags! Då går startskottet för Jubileumsmaran på Stockholms Stadion exakt 100 år efter den Olympiska maran på samma plats. Flera spårvägare springer och en spårvägare är även projektledare för loppet – nämligen vår styrelseledamot Lasse Hagström!

För hundra år sedan var det inte många löpare i OS-loppet i Stockholm. På lördag kommer närmare tiotusen löpare att springa (i princip) samma sträckning från Stadion till Sollentuna kyrka och tillbaka.
– Det lite skillnad då och nu. 1912 sprang 69 löpare OS-maran och nu är det löpare från 65 nationer, säger Lasse Hagström som är projektledare för loppet.
Med i loppet finns 1912 års vinnare, sydafrikanen Kenneth McArthur, och Sigge Ericsson som var bäste europé på sjätte plats då för hundra år sedan.

Szake och Kent springer i Kenneths och Sigges fotspår
De hade då tiderna 2:36:54.8 respektive 2:43:24.9 och målet är att upprepa dem nu. De kommer ha likadana kläder och enda skillnaden är egentligen är att det är flerfaldiga SM-vinnarna, tillika spårvägarna, Anders Szalkai och Kent Claesson som träder in i deras ställe och springer!
Alla funktionärer kommer att bära halmhatt och löparna kan välja på 1912 års distans 40.075 meter eller, när man kommer in på Stadion, springa vänster och ett runda i Lilljansskogen för att få ihop de 42.195 meterna som är ett fullt maraton.
Arrangör av Jubileumsmaran är Hässelby SK och Spårvägens FK.
Allt om Jubileumsmaran.
Lär mer också på dn.se.