Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Frida Aspnäs gjorde något av sitt livs lopp på terräng-SM där hon tog brons vilket var karriärens första individuella SM-medalj. Foto: Deca Text&Bild

Kort men bra säsong för Frida

För vår långdistansare Frida Aspnäs innebar säsongen ett lyft med personliga rekord på 1500 m och 3000 m inomhus samt 10 km väg och halvmaraton. Men utomhus blev det bara en bantävling, 800 m på lag-SM, men en desto starkare terrängsäsong.

Vad berodde den korta säsongen på?
– Direkt efter terräng-SM förra året fick jag ont i ett knä så jag kunde inte börja springa igen förrän i mars. När jag väl kommit i gång fick jag ont i benhinnorna. Regelbunden intervallträning dröjde ända till månadsskiftet september/oktober.

Men du fick ändå till det på terräng-SM.
– Bronset på 8 km är jag mycket nöjd med! Inte bara för att det var min första individuella SM-medalj utan också för prestationen i sig.

Hur kom det sig att du hamnade i Spårvägen?
– Jag flyttade hit för två och ett halvt år sedan. Min sambo Jonathan Cleghorn kände Jens Nielsen så han började träna med klubben.

Du har personliga rekord på allt får 800 upp till halvmaraton. Vad gillar du bäst?
– Det där med 800 och halvmara tar jag inte så hårt då jag bara gjort ett lopp. Min grej är nog 3000, 5000 och 10 000 m. Fast jag tycker att terräng är roligast och det har nog med min bakgrund som orienterare att göra.

Är din träning orienterings- eller friidrottsinriktad?
– Den  är blandning med övervikt för orientering. Jag mäter träning i tid och inte i mil eller kilometer. Men jag tränar rätt lite, tre-fyra pass i veckan bara.

Du är uppvuxen i Sidensjö utanför Örnsköldsvik, har läst till civilingenjör i Linköping och nu bor du i Stockholm. Har jag missat något?
– Ja, jag pluggade ett år på Hawaii och gjorde mitt examensarbete i Fredrickton i östra Kanada. Två kraftiga klimatmotsatser där Hawaii står för värme och fuktighet medan Fredrickton liknar Sidensjö.

Vad är det bästa respektive sämsta med Stockholm?
– Jag bor ju i Tyresö där det är nära till i naturen och det är viktigt för mig. Har inget som är riktigt dåligt, skulle i så fall vara att vi inte får en riktig vinter.

Du är trafikanalytiker. Vad gör en sån?
– Bland annat trafikprognoser. Just nu håller vi på med den framtida utformningen av Korsvägen i Göteborg för att få ett effektivare flöde av fordon och passagerare.

Vilka förhoppningar hyser du inför 2016?
– I första hand hålla mig skadefri, få kontinuitet i träningen och kunna tävla lite mer på bana.