Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Jubileumsmaran blev en fantastisk löparfest!

På lördagen genomfördes Jubileumsmaran till minne av OS-maran i Stockholm 1912. Exakt på dagen hundra år efter det varma OS-loppet sprangs det åter maraton från Stadion till Sollentuna kyrka och tillbaka och det var flera spårvägare med.

SM-vinnarna i maraton Anders Szalkai och Kent Claesson, hade huvudroller i loppet även om det inte var allra längst fram. Anders var utklädd till Kenneth McArthur, vinnaren då för 100 år sedan, och skulle springa lika fort. Och det fungerade bra eftersom Anders kom i mål som nionde man på 2:37:04, tio sekunder över sydafrikanens tid från 1912.

Kent Claesson lika med Sigge
Och Kent bar likadana kläder som bäste svensk då för hundra år sedan, Sigge Jacobsson, och även han prickade sin (Sigges) tid utmärkt med sina 2:43:34. Tiderna gjordes på den 40.075 km långa (korta!) banan och var alltså lite drygt två kilometer kortare än dagens korrekta maratonlängd.
Allra snabbast var Bålstas Michael Mustaniemi med 2:27:08 och han sprang även ytterligare 2 km så att han fick ihop 42.195 m. Totalt var drygt 10.000 löpare anmälda och 7905 kom i mål.
Resultatlistan.
Jubileumsmarans webbplats.