Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Jonas Malm. Foto: Jonas Hedman

Jonas Malm – ny i Spåret!

I juni kom tränaren och ledaren Jonas Malm till Spårvägen efter att i flera år varit en stöttepelare på många områden i Hellas FIK. I Stockholmsfriidrotten är han känd som en hårt arbetande person med ett glödande engagemang för friidrott. Johan Storåkers fick en pratstund med Jonas.

– Jag har ägnat mig åt friidrott i ungefär 25 år, sedan 1998 som tränare i Stockholm. Som aktiv var jag en hyfsad långlöpare men tränar nu mest aktiva inom hopp och kort sprint. Jag har gått alla tränarutbildningar, från barn- till seniortränare och utöver detta är jag även utbildad starter och teknisk ledare. I somras var jag teknisk ledare för Lag-EM och DN Galan och kommer vara det även nästa år för de tävlingar som Stadionklubbarna arrangerar. Inom friidrotten har jag dragit igång långlopp och arenatävlingar. Vid tävlingar har jag gjort de flesta arrangörsuppgifterna, säger Jonas som är 39 år, bor i Hägersten och vid sidan av friidrotten är intresserad av bland annat samhällsfrågor.

Landslagsledare
Att Jonas är ett aktat namn i friidrottssverige visar det faktum att han varit anlitad som landslagsledare vid flera tillfällen.
– Jag har fått hedersuppdraget att vara landslagscoach på till exempel Ungdomsfinnkampen och Nordiska Juniorlandskampen vid flera tillfällen. Senaste uppdraget var i början av september.
Jonas har en bred personlig bakgrund.
– Civilt har jag pluggat i Australien till Business Manager och jobbat på UD som transportlogistiker. Jag har ett eget företag inom sportbranschen med försäljning av friidrottsmaterial och sedan i höstas har jag gått ihop med Runners’ Store.

Två träningsgrupper
Som bekant är Runners’ Store klubbens huvudsponsor och det är ett samarbete vi värdesätter högt. Som tränare har han en omfattande verksamhet.
– För tillfället har jag två grupper, en för 15 år och äldre som i huvudsak är inriktade på hopp och kort sprint. I somras var fyra av dem med på Junior- eller Ungdoms-SM. Den som det gått bäst för är Isak Persson som även hoppade höjd på Ungdomsfinnkampen. Han höjde sitt personliga rekord vid USM med fyra centimeter till 2.05. Han vann även tresteg i P17 med ett nytt personligt rekord, 14.02. Flera i gruppen ligger på Sverigebästalistorna i minst en gren.
– Den andra i gruppen består av 12–15-åringar som tränar och tävlar i de flesta grenar. Vissa är i stort sett nya medan en del aktiva har hållit på i minst ett år.

Bra koll på friidrotten
Trots att Jonas är ny i Spårvägen har han bra koll på klubben.
– Spårvägen har samma klubbfärg som det fotbollslag jag håller på! Skämt åsido, det är en av Sveriges största föreningar med många olika arrangemang och därav god ekonomi. I år vann man till exempel Lag-SM på herrsidan och tog silver på damsidan. Spårvägen har många duktiga aktiva och kompetenta ledare och tränare.
Inför framtiden har denna friidrottsälskare flera idéer.
– För tillfället tittar jag till exempel på möjligheten att starta upp ett nytt långlopp samt skissar även på arenatävlingar. Bara för att nämna en del. Det går ju inte riktigt att dra igång allt vid ett och samma tillfälle.