Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Så såg det ut när Johan Svensson vann Finnkampen i Göteborg i höstas! Foto: Deca Text&Bild

Johan Svensson siktar på nästa nivå

Fjolårets svenska etta på 800 m, Johan Svensson, har valt Kenya för uppladdningen inför den kommande inomhussäsongen. Johan hade ett mycket framgångsrikt 2012 när han vann SM ute och inne, vann Finnkampen, deltog i EM, och toppade den svenska årsstatistiken med nya klubbrekordet 1:47.31.

– Jag hade ett par år med ett par ordentliga skador, men inför 2012 fick jag vara skadefri och då kom också resultatlyftet. Jag och min tränare, pappa Per Svensson, försöker hela tiden hitta nya sätt att träna på och saker som vi kan förbättra. Vi har lite mer tanke bakom varje pass nu, och det har gett resultat. Jag får också en mental styrka av att veta att jag är bra tränad och det har jag kunnat utnyttja på tävlingsbanan, säger Johan som gillar att vara offensiv i sin löpning. SM-gulden i fjol vann han genom lopp där han ledde från i princip första steget.

Under hösten har en hälsporre hindrat en del av träningen men han kan nu träna som vanligt.

– Jag kom ner till Kenya strax före nyår och har kunnat köra allt jag velat. Eftersom jag hade en del problem i höstas känns det skönt att få till ett par träningsveckor med mycket mängd så att jag kommer hem förberedd för den mer tävlingsinriktade träningen.

Flera svenska löpare har valt att förlägga en del av vinterträningen i Kenya, och för Johan, som tävlar för Spårvägen, är det andra året i rad han åker ner.

– Att kunna träna tufft på den höga höjden här gör att jag kan höja nivån ett steg när jag kommer hem till låglandsnivå igen. Dessutom är det bra sparring, för att inte tala om vädret. Att slippa snö, is och minusgrader är väldigt skönt.

Tävlingsdebut gör Johan i Norrköping sista helgen i januari följt av Spårvägens Raka Spåret i Sätra 3 februari och den 21 februari väntar XL Galan som ett viktigt steg inför säsongens stora mål som är inomhus-EM i Göteborg.

– EM är det stora målet och kvalgränsen 1.49 tycker jag att jag borde klara. Det innebär visserligen personligt rekord men med tanke på hur jag sprang i somras borde det inte vara några problem. Väl där är målet semifinal och sedan vet man aldrig vad som kan hända, säger Johan.