Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Emma Sralla gjorde i Jerusalem sitt tredje juniormästerskap men kunde inte göra sig själv rättvisa på grund av fotproblem. Foto: Deca Text&Bild

JEM: Viktiga erfarenheter för Ebba och Emma

Junior-EM i Jerusalem blev ett fantastiskt mästerskap för Sverige med hela sju medaljer varav fem guld. Men för Spårvägens Ebba Broms och Emma Sralla slutade mästerskapet i besvikelse. Båda blev utan resultat men i motgångens stund är det viktigt att komma ihåg att det kommer fler chanser.

Ebba Broms hade en lysande sommar på friidrottsbanan före junior-EM med personliga rekord på alla distanser – 4:26.75 på 1500 m, 9:31.57 på 3000 m (silver på junior-NM) och 16:27.15 på 5000 m. Men på plats i Jerusalem var det många intryck och mycket nytt när hon mötte Europas bästa 19-åringar och hon klev av efter 2 km i direktfinalen på 5000 m.
Det positiva var att det inte handlade om någon skada och man ska veta att det var så sent som i juni förra året som hon gjorde sin första bantävling. Att hon nått juniorlandslaget på så kort tid är fantastiskt och det var bara 18 år hon fyllde i maj vilket innebär att hon har åldern inne även för junior-VM 2024.
Under tränare Patrik Tjärdals ledning kommer vi säkert att få se Ebba på löparbanan igen – troligen redan till kommande helgs junior-SM i Täby.

Emma – en riktig vinnarskalle
Emma Sralla är född och uppväxt i Texas och gjorde sin första diskustävling i Sverige 2021. Redan första året lyckades hon ta sig till final på junior-EM (elva) och året efter satte hon både svenskt juniorrekord (56.38) och vann JVM-guldet i Cali.
Juniorrekordet förbättrade hon i våras hemma i USA till 59.02 och 59.70 och var på papperet favorit till JEM-titeln. Men i maj fick hon känning i ena foten och den ville inte riktigt bli bra. Den har stört henne i de tävlingar hon gjort i Sverige men är man tävlingsmänniska så är man och det har fungerat att kasta på träning till och från.
Så Emma tog chansen men det fungerade inte. Hon kunde inte stå emot i utkastet och det blev tre kryss i kvalet i Jerusalem.
Det fanns ingen tvekan om att Emma var väldigt besviken. Det visar också vilken vinnarskalle hon är vilket är en styrka. Nu är Emma hemma i USA igen för att läka foten och sedan träna för nästa år.

Nya mästerskap väntar
Ebba och Emma är båda stora talanger och motgångarna i Jerusalem är förstås tunga. Men det är ju faktiskt så att det är av motgångar man lär sig mest även om det är svårt att förstå när man är 18 år.
Ebba och Emma är unga och de kommer tillbaka – redan nästa år finns nya internationella mästerskap att sikta på.

/Jonas Hedman

Biografier på friidrottsstatistik.se
Ebba Broms
Emma Sralla