Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Janne Bengtsson blev den andre spårvägaren att ta Guldmedaljen – Svensk Friidrotts högsta utmärkelse. Foto: Deca Text&Bild

Janne Bengtsson fick högsta utmärkelsen

En höjdpunkt på Spårvägens 100-årsfest var när Janne Bengtsson tog emot Svenska Friidrottsförbundets högsta utmärkelse – Guldmedaljen – som den blott andre spårvägaren genom tiderna.

Janne är smålänningen som kom till Spårvägen 1970 och var tränare helt eller delvis fram till 1988 varav de sista fem åren på heltid. Till hans mest kända aktiva hör medeldistansarna Kalle Berglund och Patrik Johansson. Därefter var han i många år tränare på Friidrottsgymnasiet i Växjö och i IFK Växjö, där han även varit ordförande en period.
Till höjdpunkterna i Jannes friidrottskarriär hör Spårvägens första seger i Dagbladsstafetten 1972 (detta var stort då!), första guldet i stafett-SM, 4×800 m 1973, första kvinnliga Dagbladssegern 1983 och inte minst adepten Kalle Berglunds framgångar på medeldistans i nutid där inne-EM-silvret på 1500 m 2017 är det hittills största.

Förbundskapten för friidrottslandslaget
Janne var förbundskapte för svenska friidrottslandslaget 1981-1983 och har tränat mängder av aktiva genom åren och bland dessa märks åttafaldige SM-vinnaren på 1500 m, Patrik Johansson. Janne och fru Tina, som nådde landslaget som medeldistansare, flyttade tillbaka till Stockholm för några år sedan och bor nu på Lidingö. Rent åldersmässigt är han pensionär men av det märks ingenting för engagemanget som tränare för Kalle Berglund är stort och Janne ansvarade för hela Spårvägens 100-årsfest med över trehundra gäster!
Janne blev den andra i Spårvägen Friidrott att ta emot Guldmedaljen. Den förste var Jan “Ahli” Ahlström i samband med Svenska Friidrottsförbundets årsmöte i Malmö 2009.