Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Svensk Friidrotts styrelse 2011. Stående Jan Kowalski (ny), Toralf Nilsson, Lillemor Rönnbrant och Tomas Riste. Sittande Karin Lundgren, Lennart Karlberg (ordförande), Mats Åkerlind, Johanna Axelsson (personalrepresentant) och Curt Högberg. På bilden saknas Lena Aruhn. Foto: Deca Text&Bild

Jan Kowalski ny styrelseledamot i SFIF

När Svenska Friidrottsförbundets årsmöte avslutades på söndagen valdes Jan Kowalski in som ledamot i förbundsstyrelsen. Därmed blir han förste spårvägare på 19 år i Svensk Friidrotts näst högst organ. Men det satt hårt åt – endast sex röster skilde mellan Tomas Riste, Värmland, Jan från Stockholm och Åke Westerlund från Blekinge.

Förbundsmötet 2011 genomfördes Gävle som också är platsen för sommarens Friidrott-SM (ny beteckning på det vi tidigare kallade Stora SM) och ägde mer exakt rum på Högskolan inte långt från klassiska Strömvallen och Gavleån. Högskolan är för övrigt inhyst i gamla regementet.
Dag två av förbundsmötet ägnades åt motionerna och valen.
När det gäller det sistnämnda så var valberedningens förslag omval på ordförande Lennart Karlberg på ett år liksom de kvinnliga ledamöterna Karin Lundgren och Lena Aruhn (som inte närvarande på grund av USA-resa). Årsmötet beslutade också enligt det förslagen. Curt Högberg, Toralf Nilsson, Lillemor Rönnbrant och Mats Åkerlind har ett år kvar på sina mandatperioder som ledamöter i förbundsstyrelsen.

Fyra man i kamp om två platser
Valberedningens förslag i övrigt var omval av Tomas Riste, Värmland, och nyval av Jan Kowalski. Under lördagen, då ytterligare nomineringar kunde göras, adderades också namnet Åke Westerlund från Karlskrona och Blekinge och eftersom även Turebergs Stefan Borg, som suttit i styrelsen i fyra år, fått nomineringar så kandiderade även han.
Det var alltså fyra man om två poster och sluten votering begärdes.
Det skrevs febrilt bland de 116 ombuden från hela friidrottssverige och sedan köades det ner till den blå “plasturnan” som var väldigt lik en vanlig postlåda. När rösträknarna Mikael Norman, Stephan Hammar och Johanna Berggrén räknat klart presenterades siffrorna:

Tomas Riste 69 röster
Jan Kowalski 68
Åke Westerlund 63
Stefan Borg 13

Det blev alltså omval på Riste och Spårvägens Jan Kowalski kom in i styrelsen med blott fem rösters marginal.

Förste spårvägare på 19 år
Jan Kowalski blev nu förste spårvägare i SFIF:s styrelse sedan Lena Möller-Skyttevall satt där åren 1990–1992. Hon avböjde själv omval på årsmötet på Hotell Sheraton i Stockholm i januari 1992.
Jan Kowalski var riktigt glad efter att resultatet presenterats:
– Det var nervöst! Faktiskt samma känsla som när jag tävlade i sprint på 90-talet. Men det här är ett riktigt inspirerande uppdrag och det ska bli kul att jobba för Svensk Friidrott på den här nivån, säger Jan Kowalski.
Jan är ordförande i Spårvägens FK sedan 2004 och har även samma post i Stadionklubbarna som arrangerar DN Galan och i år också Lag-EM på Stockholms Stadion. De frågor han vill jobba med i Svensk Friidrotts styrelse är framför allt de internationella samt skadeförebyggande.
Johan Storåkers omvaldes till ordförande i SFIF:s valberedning och samma sak gällde ledamöterna Berndt Andersson, Ellinor Johansson och Kristina Södergren. Den fjärde ledamoten, Nils-Erik Emilsson, avled i december och ersattes nu av Krister Clerselius.
Läs också “Terräng-SM diskuterades intensivt i Gävle”