Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Olle Walleräng mitt i massan av spanjorer, fransmän och britter. Foto: Deca Text & Bild

”Jag är inte så nöjd som alla tror”

Olle Wallerängs inomhussäsong kan enklast beskrivas som mycket övertygande. Han radade upp bra insatser på både 1500 m och 3000 m med 7:53.81 på 3000 i Globen och IEM-finalplatsen (sjua) som höjdpunkter. Vi fick en pratstund med Olle om det som varit och om det som ska komma.

Varför gick så bra i vintras?
– Jag är inte så nöjd som alla tror. I Globen var jag lite småsjuk och jag är inte helt tillfreds med finalinsatsen på i Turin. Jag fick inte till något klockrent lopp. Skillnaden mot tidigare år är att jag kunnat träna på hela hösten utan problem.

Dina löpningar i år har kännetecknats av starkt självförtroende kombinerat med en offensiv inställning. Kommentar!
– Det är några mentala spärrar som släppt men jag har ändå känt mig spänd i vissa lopp.

Första loppet för säsongen var ett 3000 på Bosön där du slog alla inklusive Erik Sjöqvist. Det måste ha gett en stor dos självförtroende.
– Det var första gången jag sprang distansen inomhus. Det var kul att testa något nytt och jag hade inga förväntningar på någonting.

Vilka ambitioner har inför sommaren?
– Jag går tillbaka till 1500 m och hoppas kunna kapa perset till en bra bit under 3:40 och kvalificera mig till VM i Berlin. Det blir inget 5000. Det är synd att det inte går att dubblera de grenarna på Stora SM.

När började du träna löpning?
– Jag vet inte riktigt. Det är lite gråzon då jag från början höll på med alla grenar. Gissningsvis någonstans runt 15 år och då gick jag framåt mycket fort med USM-segrar och guld i ungdoms-OS men det är sånt som jag inte har någon glädje av i dag.

Vilken är din skönaste seger så här långt?
– Där måste jag ändå säga är ungdoms-OS. Det kändes stort då! SM-guldet på 1500 i Västerås i somras satt också bra även om det kändes bedrövligt under själva loppet. Den rätta känslan infann sig aldrig.

Vad innehåller en träningsvecka i april för dig?
– I grunden cirka tio pass. Jag går min egen väg som ligger någonstans mellan Hammarby- och Spårvägenträning med bara två hårda pass. Jag tror att det är viktigt med återhämtning för att kroppen ska kunna absorbera träningen.

Du har också kört löpskolning med Lech Nikitin?
– Det har inte blivit så många pass som jag velat. Han ger mig många goda råd, både rent teknisk och mentalt.

Vilken typ av träning är roligast?
– Jag gillar långpass. Att vara ute en och en halv timme när kroppen känns bra. Då är det bara att njuta. Ibland kör jag själv, ibland tillsammans med andra.

Du bor på Bosön sen förra hösten. Är det inte risk att bara blir friidrott?
– Nej, nej, de flesta som bor här går på Folkhögskolan och är inte intresserade av elitidrott. Lite närmare stan vore inte så dumt men jag vill inte bo mitt i smeten.

De närmaste planerna?
–  På söndag åker jag till Madrid i 18 dagar för att träna tillsammans med spanjorerna. Jag har sällskap av Fredrik Uhrbom, Johan Wallerstein, Lund, och Fredrik Karlsson, Hammarby.