Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Spårvägen före Hässelby halvvägs in i loppet – Johan Svensson och Karim Mohammadi före Rickard Gunnarsson och Mattias Claesson. Ordningen stod sig ända in i mål. Foto: Deca Text&Bild

ISM: Första SM-titeln för Johan

Det självförtroende som Johan Svensson visat upp på 800 m denna vinter har inneburit idel segrar och sviten med förstaplatser byggde han vidare på i Örebro. Ledning från start till mål resulterade i karriärens första SM-guld och glädjen blev inte mindre av att Karim Mohammadi ordnade dubbelseger!

I finalen blev det trångt efter hundra meter när löparna skulle in i andra kurvan och det blev en del knuffar mellan bland annat Karim och Hässelbys Mattias Claesson. Men det är sådant som händer och ingen stördes nämnvärt. Efter 150 m blev det till slut Johan Svensson som tog frontpositionen och drog på 26.6, 55.5 och 1:24.1.
Och det blev samma scenario och utgång som i landskampen åtta dagar tidigare – det vill säga Johan höll undan och drog till och med ifrån lite på sista varvet och vann med en halvsekund på 1:51.89. Karriärens första SM-guld! Och det blev dubbelt Spårvägen eftersom Karim låg tvåa ända till klockringningen då han passerades av Hässelbys Rickard Gunnarsson men lyckades passera alldeles på slutet och ordna en Spårvägen-dubbel – 1:52.46 mot 1:52.57 för Rickard. Mattias Claesson slutade fyra och fjolårsmästaren Albin Johansson sexa.
Det blev en del närkontakt mellan Karim och Rickard vilket resulterade i en protest från Hässelbys sida men den avslogs.
Verkligen kul också att Karim hittat tillbaka så snabbt efter att på grund av skador bara tävlat en enda gång under 2011. SM-finalen var blott hans tredje tävling denna säsong och dessförinnan får man backa till september 2010.

Personligt rekord av Alexander
En bra insats gjorde också 17-årige Alexander Holmblad som noterade inneperset 1:55.26 i försöken och var snabbast av de utslagna. Fram till en finalplats fattades bara 37 hundradelar och Alex var alltså inofficiell ISM-sjua.
Men hans viktigaste mål för vintern kommer nästa helg då det är JSM i Bollnäs. Då är det 1500 m som gäller och Alex är titelförsvarare.

Medalj för Uhris
Manliga 3000 m-loppet blev en spännande kamp om guldet mellan Hässelbys afrikaner Adil Bouafif och Nacerddine Hallil. Efter ett långsamt lopp och ett rasande snabbt slutvarv ledde Hallil in på upploppet där några varvade löpare passerades. Hallil gick ut samtidigt som Bouafif kom bakifrån och sprang om på bana fyra. Hallil störde denne men Bouafif var ändå först över mållinjen sedan Hallil tappat farten de sista meterna.
Den sistnämnde var riktigt besviken efteråt och ville inte ta sin klubbkamrat i hand och gick tillbaka över mållinjen mitt under pågående lopp, vek in på innerplan och sparkade till en kon som flög högt upp i luften. Det resulterade i en diskning för osportsligt uppträdande. 
Guldet till Bouafif på 8:13.87, silvret till orienteraren Jerker Lysell, 8:17.79, och bronset till Fredrik Uhrbom på 8:23.30. “Uhris” tog därmed sin fjärde ISM-medalj på distansen.

Pers för Helene och Cecilia
På Raka Spåret för två veckor sedan underskred både Helene Malmkvist och Cecilia Norrbom tio minuter på 3000 m för första gången. De tiderna pressades nu ytterligare då de sprang i mål som nia respektive tia på 9:56.77/9:57.43. För Helene var det en förbättring med halvsekunden och för Cecilia med 1.7 sekunder.
I övrigt noterar vi bland annat att Aina Griksaite slutade sexa i tresteg på tangerade perset 11.87 (42 cm från brons). I längd hade hon 5.45 i kvalet (13 cm från pers och 17 cm från final). I höjd kom Moa Thorstensson sexa på 1.69 och Felicia Berglind sjua på samma höjd. Felicia ingick också i guldlaget på 4×200 m där hon sprang andra sträckan.
Klara Vegerfors ordnade en sjundeplats i stav på 3.71 vilket var 2 cm från årsbästa.