Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Rebecka Hallerth är nya genom tiderna i Sverige med sina 67.00 i slägga. Foto: Deca Text&Bild

Intervju: Härligt lyft för Rebecka Hallerth

I Eskilstuna den 17 juni förbättrade Rebecka Hallerth, 27, sitt personliga rekord i slägga till 67.00 och är nu nia genom tiderna i Sverige. Läs intervjun med tjejen som blir bättre och bättre för varje år och nu nått en nivå som indikerar att mästerskapsstart kan bli aktuellt inom ett par år.

Rebecka började med slägga som 17-åring 2013 och har förbättrat sig lite varje år sedan dess med undantag för ett år då det fattades en halvmeter. Men i fjol hände något perset höjdes med nästa tre meter till 64.81 och i år har hon redan ökat till 67.00.
– Jag är lite förvånad att det blivit så långt så här tidigt på säsongen. Men jag hade en bra säsong i fjol då jag ändå kände att jag inte riktigt fick ut allt. Och under vintern och våren har träning rullat på bra, säger Rebecka som nu bara har två meter upp till Eleni Larssons klubbrekord.

“Jättekul att nå det målet”
I fjol kastade Rebecka 64.81 och på NM i Köpenhamn i slutet på maj förbättrade hon sig till 65.51. På Mälarspelen i Eskilstuna gjorde hon sedan sin hittills bästa tävling.
– Jag hade fyra kast över 65 och avslutade med 67.00. Ett av mina mål har varit att ta mig in på topp-10-listan i Sverige och det var jättekul att lyckas, säger Rebecka.
Den toppas av Ida Storm på svenska rekordet 71.52 och ytterligare tre tjejer har gjort över 70 meter.

Andra sejouren i Spårvägen
Rebecka började med friidrott i Mälarhöjden och hade en kort sejour i Spårvägen innan det blev Hellas, men sedan hösten 2018 är det åter Spårvägen som gäller. Slägga började hon med som 17-åring 2013.
– Då fick jag Jörgen Karlsson som tränare och vi har samarbetat i tio år nu. Så jag började specialisera mig relativt sent och har faktiskt aldrig tävlat med 3 kg-släggan.
Hon ingår i en träningsgrupp som består av sex aktiva som regelbundet tränar tillsammans med ett kastargäng från Hammarby.

Vad beror lyftet på?
Rebecka jobbar som sjukgymnast men gick för 1,5 år sedan ned i arbetstid för att kunna satsa ännu mer på idrotten.
– Sedan dess jobbar jag 75 procent vilket skapar mer tid för träning och återhämtning. Jag har också fokuserat mer på tekniken och filmar och analyserar nu även de kastpass jag kör själv två förmiddagar i veckan.
Det handlar normalt om fem kastpass i veckan varav tre på kvällstid med träningsgruppen då coach Jörgen är med.
– När jag kastar själv så blir det på Sätra IP:s kastplan medan vi kör de gemensamma passen på Enskede IP.

Mycket teknikträning
Slägga handlar mycket om tekniska detaljer och det är där Rebecka menar att hon har mest att förbättra.
– Det handlar om att få ut armarna bättre för att öka radien vilket innebär högra fart och längre kast. Rytmen i rotationerna kan jag också förbättra.
Närmast väntar Lag-SM i Sollentuna den 8 juli och sedan Friidrotts-SM i Söderhamn i slutet på juli.
– Jag tog SM-brons i fjol och målet är en framskjuten placering i år också. Och att kvala in till Finnkampen, avslutar Rebecka.

/Jonas Hedman

Rebeckas biografi på friidrottsstatistik.se