Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Världens främste diskuskastare och världens tredje bästa manliga friidrottare. Foto: Deca Text&Bild

Historisk rankingplacering av Daniel Ståhl

När tidningen Track&Field News utsåg världens tio bästa manliga friidrottare 2019 tog Daniel Ståhl plats som nummer tre. Ingen svensk friidrottare har någonsin placerat sig högre.

Det är en riktigt tung rankingplacering för Daniel som i konkurrens med världens främsta manliga friidrottare bara hade norska 400 m häcklöparen Karsten Warholm och amerikanske 200 m-löparen Noah Lyles före sig. 36 friidrottsexperter röstade och rankingen genomfördes nu för 61:a gången.
– Det känns stort! Riktigt kul att placera sig så högt i kamp med världens bästa friidrottare, säger Daniel. Jag har förstått att jag är fjärde svensk att nå en tredjeplats på listan efter Carolina Klüft, Stefan Holm och Kajsa Bergqvist. Verkligen stort att få bli en del av ett så meriterat sällskap.
– Ett stort grattis till vinnaren Karsten Warholm. Att vi är två skandinaver topp-3 känns extra bra. Karsten förtjänar verkligen förstaplatsen, VM-guld, europarekord, Diamond League-seger och nära världsrekordet är helt fantastiskt.

Rankad etta i diskus
På grenrankingen i diskus blev Daniel programenligt etta. Därmed har han sedan första rankingåret 2015 nu raden 8-6-2-4-1. Det innebär att han avancerar till tolfte plats i den svenska maratontabellen i på Track&Field News grenranking som startade 1947 och som innehåller 147 svenskar. Toppar gör Stefan Holm före Patrik Sjöberg, Christian Olsson och Kajsa Bergqvist.

De fem främsta männen oavsett gren
1) Karsten Warholm, NOR, 400 m häck, 357 p
2) Noah Lyles, USA, 100-200 m, 281 p
3) Daniel Ståhl, SWE, diskus, 202 p
4) Steven Gardiner, BAH, 400 m, 199 p
5) Timothy Cheruiyot, KEN, 1500 m, 183 p
Track&Field News 10-bästa-lista för män 2019

Grenrankingen i diskus
1) Daniel Ståhl, SWE
2) Fedrick Dacres, JAM
3) Lukas Weisshaidinger, AUT
4) Alexandru Firfirica, ROU
5) Andrius Gudzius, LTU
6) Piotr Malachowski, POL
7) Ehsan Hadadi, IRI
8) Ola Isene, NOR
9) Apostolos Parellis, CYP
10) Matt Denny, AUS