Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Anders Tallgren berättar om Stocholm Marathon-verksamheten på Spårvägens kick-off i april. Foto: Jonas Hedman

“Hedrande och roligt!”

Spårvägens styrelseledamot Anders Tallgren har utsetts till Månadens Stockholmare" av Stockholms stad för sitt arbete som projektledare för Stockholm Marathon. Johan Storåkers har intervjuat honom.

Våren 2008 knöts en ung, känd friidrottsledare till Stockholm Marathon-organisationen – Anders ”Tallis” Tallgren. Sedan två år tillbaka är han verksam som projektledare för Stockholm Marathon som är hjärtat i den omfattande arrangemangsverksamhet som Hässelby SK och Spårvägens FK bedriver.
”Tallis” är en idrottsledare som kombinerar ett professionellt förhållningssätt med en jordnära personlig attityd. För oss som följt denna kille under lång tid var det inte förvånande att han får ärofylld uppmärksamhet samtidigt som vi ska vara medvetna om att han har kommit till en verksamhet som många krafter byggt upp på ett förtjänstfullt sätt ända sedan starten i slutet av 1970-talet.
Det var närmast en chockad Spårvägen-kollega som i samband med en studieresa till Lag-EM i Bergen kom till Jan Kowalski och undertecknad och berättade att en representant från Stockholms stad ringt och berättat att staden utsett projektledare Tallgren till månadens Stockholmare.
– Det var en klart overklig känsla! Hedrande och roligt, säger Anders Tallgren.

“Viktigt för Stockholm som stad”
”Tallis” är inte säker hur nomineringen har gått till.
– Jag vet inte exakt hur det har gått till men jag har haft en del kontakter med Stockholms stad under förberedelserna inför loppet. Vi har bland annat delat ut turist- och miljöinformation till löparna. Under 2010 är nämligen Stockholm Green Capital of Europe.
Angående Stockholm Marathons betydelse för Stockholm har friidrottsprofilen flera intressanta tankegångar.
– Jag tror att loppet betyder väldigt mycket för staden. Men det går att utveckla ytterligare. Loppet är viktigt för stockholmarna och många besökare inklusive löparna och deras familjer. Det är en folkfest för många av stadens invånare och löparna som de ser fram emot under lång tid. Vi har idag många arrangemang för löparna längs banan men mot publiken är det egentligen bara vid Centralen det finns en större aktivitet som skett i samarbete med SJ.
– Här finns utvecklingspotential med exempelvis storbildsskärmar och underhållning i Kungsträdgården och på Stadion där man kan följa loppet. Detta skulle mycket väl kunna ske i samarbete med staden eller någon sponsor. Stockholm Marathon must be more than a running event. Maran har dock under många år varit en fantastisk marknadsföring för världens vackraste huvudstad.

Bra PR för huvudstaden
Samtidigt som utmärkelsen är ett ärofyllt erkännande för ”Tallis” så är den framförallt en tydlig markering från huvudstaden i form av uppskattning för det arbete som många idrottsledare och andra krafter lagt ner under mer än 30 års tid. Tänk all positiv medieuppmärksamhet loppen givit Stockholm. Det är något oerhört viktigt för bilden av vår kära huvudstad. Den satsning som Marathon-organisationen under flera år genomfört tillsammans med TV4 kring TV-sändningen borde till exempel PR-strategerna i Stadshuset känna en oerhörd tacksamhet inför.
För de yngre generationerna friidrottsledare i Hässelby och Spårvägen finns nu ett ansvar att fortsätta arrangemangsverksamheten och även utveckla den. Det är den tacksamhet vi kan visa gentemot Anders Olsson, Bengt Olsson, Peter Melin, Jan Ahlström, Ulf Saletti och Staffan Skog samt alla andra som genom åren  på ett uthålligt och professionellt sätt bidragit med en oerhörd arbetsinsats. Hässelby SK, Spårvägens FK, Stockholms Stad, den svenska och internationella friidrottsvärden kan bara applådera och buga. Låt oss förena oss och följa ”Tallis” i fotspåren!
Mer om utmärkelsen.