Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Foto: Deca Text&Bild

Globen-galan tar paus

På torsdagen meddelade Stockholm Marathon Gruppens styrelse att Globen-galan, som Hässelby och Spårvägen arrangerar, inte kommer att genomföras 2017. Men man utesluter inte att den kan komma tillbaka.

Globengalan, en av världens främsta friidrottstävlingar, kommer inte att genomföras 2017. Tävlingen har arrangerats årligen sedan 1990, och inte mindre än 18 världsrekord och 35 svenska rekord har noterats genom åren. Årets gala som arrangerades i mitten av februari saknade titelsponsor, och det är ett fortsatt osäkert ekonomiskt läge som nu får friidrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK, som arrangerar tävlingen, att pausa galan under 2017.

Vinterns tävling, som var den 27 i ordningen, var en stor sportslig framgång men innebar samtidigt en påfrestning för arrangörföreningarnas ekonomi, och fortsatta förluster riskerar att gå ut över den övriga verksamheten för både barn och ungdomar och seniorelit. Bengt Olsson, som är ordförande i Hässelby SK kommenterar:
– Globengalan är ett av våra viktigaste arrangemang och en fantastisk möjlighet för vår svenska friidrottare att få tävla mot världens bästa på hemmaplan. De senaste åren har galan gått med förlust, men vi har varit beredda på att ta förluster under en period, för att fortsätta kunna erbjuda våra aktiva och Stockholmspubliken friidrott i världsklass.

– När vi nu för andra året står utan titelsponsor är vi tvungna att göra en avvägning mellan att erbjuda svenska elitaktiva möjligheten att få testa på internationellt motstånd på hemmaplan, eller att använda motsvarande pengar till att främja barn-, ungdoms och seniorverksamhet inom friidrott. Vi vill ta ett ansvarsfullt beslut och ser därför ingen annan möjlighet än att under 2017 pausa galan, förklarar Bengt Olsson.

Globengalan var i vintras en av fyra tävlingar i den nystartade IAAF World Indoor Tour, vilket också innebar att Stockholm som enda stad i världen hade både en inomhus- och utomhustävling på högsta internationella nivå.

– Att vi har kunnat inspirera kommande generationer och erbjuda våra elitfriidrottare tävlingar på den absolut högsta nivån i världen har betytt mycket för de framgångar som Svensk Friidrott har haft de senaste två decennierna. Det är mycket tråkigt att Globengalan inte kommer att arrangeras 2017, men vi har största förståelse för arrangörernas beslut, och tackar dem för den insats de gjort under drygt 25 år. Vi kommer nu tillsammans med arrangörerna titta framåt med ambitionen att åter bjuda på världsklasstävlingar i Stockholm under inomhussäsongen, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.

Arrangörsföreningarna utesluter inte en återkomst för galan. Andreas Carlborg, ordförande för Spårvägens FK, säger:

– Det smärtar att ta ett beslut som detta, men vi hoppas självklart att galan kommer att kunna återkomma inom en snar framtid. Vi vill tillsammans med Svensk Friidrott, Stockholms Stad och andra intressenter se över möjligheterna att arrangera en friidrottsgala av världsklass igen. Stockholm och Friidrottssverige förtjänar det.