Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Friidrotts-SM i Norrköping 5-7 augusti

Kommande helg, 5–7 augusti, avgörs stora SM i Norrköping. I en elitförening som Spårvägen är detta årets viktigaste tävling – för merparten av alla elitaktiva i klubben. Visst, för en Daniel Ståhl finns det viktigare tävlingar (även om Daniel också skattar SM högt, han har redan tolv individuella SM-guld) och Spårvägens två aktiva på junior-VM, Katharina Gråman och Emma Sralla, prioriterar säkert den tävlingen före SM.

Årets viktigaste tävling

Men för de flesta andra elitaktiva är det på SM som formtoppen ska infinna sig.

Till årets SM är 42 spårvägare anmälda. Bara en klubb, Hässelby med 43 anmälda, har fler. Ingen annan klubb har fler än 30 anmälda. Spårvägen och Hässelby kommer förmodligen också att vara två av de framgångsrikaste klubbarna på årets SM, precis som de har varit under tidigare år. Det är ingen tillfällighet. De båda klubbarna har ett utmärkt samarbete vid sidan av idrottsarenorna, framför allt genom alla arrangemang som genomförs i Marathon-gruppen, samtidigt som det finns en stimulerande konkurrens på idrottsbanorna.

Förra året vann Spårvägen åtta medaljer på SM i Borås, varav tre guld, Daniel Ståhl i diskus, Moa Hjelmer på 400 m och Aina Griksaite i tresteg. 16 spårvägare stod för sammanlagt 19 placeringar bland de sex bästa och ytterligare tio spårvägare gick till final. I ett längre historiskt perspektiv kan vi konstatera att kula och diskus för män är Spårvägens mest framgångsrika SM-grenar, med 24 respektive 16 guld, samt ytterligare 15 guld i kula på inomhus-SM. Främsta kvinnliga grenar är 1500 m (nio guld) och 800 m (sju guld) med 1990- talets Malin Ewerlöf som den främsta guldmakaren.

Totalt under klubbens mer än 103-åriga historia har Spårvägen friidrott vunnit 394 SM-guld, inte bara på stora SM utan i alla SM-tävlingar. Vi kanske inte når 400 redan under helgens SM men det återstår ytterligare några SM-tävlingar, framför allt terräng-SM i oktober. Vi lär få återkomma till att hylla Spårvägens 400:e SM-guld i friidrott.

Men först SM i Norrköping. En del av er som läser detta har målet att vinna, andra har målet att ta medalj eller att gå till final. Andra kommer att som ledare eller supportrar följa SM på plats eller via tv och andra media och hålla alla tummar som finns för att våra 42 spårvägare ska kunna prestera på, efter sina egna förutsättningar, allra bästa nivå.

Lycka till alla spårvägare!