Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Robel Fsiha nådde den bästa svenska terräng-VM-placeringen genom tiderna av en manlig svensk. Foto: Deca Text&Bild

Fantastiskt lopp av Robel – 17:e i terräng-VM

Tidernas bästa Spårvägen-insats på långdistans? Ja, det var verkligen världsklass på Robel Fsihas insats i terräng-VM i danska Aarhus!

På den kuperade 10 km-banan sprang Robel i mål som 17:e man och var dessutom snabbaste europé! Placeringen är den bästa genom tiderna av en manlig svensk.
– Jag är väldigt nöjd, det här är det bästa jag gjort! Extra kul eftersom jag inte tränat specifikt för terräng utan mest kört med inriktning mot halvmaraton, säger Robel som i februari-mars gjorde två halvmaror på 1:01.
– Taktiken var att gå ut hårt och om det kändes bra efter två varv köra på. Målet var topp-20 och det lyckades jag med! Det var en riktigt tuff bana med mycket backar, jag fick också lite problem med skorna som var lite för små.

Bara 37 sekunder från åttonde plats
Det blev dubbelt Uganda i topp med Joshua Cheptegei som vinnare med fyra sekunder på 31:40. Bronset tog tvåfaldige mästaren Geoffrey Kamworor. Robel slutade på 17:e plats på 33:06, 43 sekunder före loppets andre svensk, Turebergs Napoleon Solomon, som blev 36:a och var fjärde bäste europé. För Robel fattades bara 37 sekunder till åttonde plats.
Tidigare bästa svenska placeringen på herrsidan var 25:e av Hans Segerfeldt (1982) och Jan Hagelbrand (1984), men då var Afrika inte alls lika välrepresenterat. Mustafa Mohameds bästa är 28:e-platsen 2007 då han var tredje bästa europé.
Resultaten