Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Daniel Ståhl tog sitt tredje globala mästerskapsguld i diskus på VM i Budapest. Foto: Deca Text&Bild

Ett nytt framgångsrikt år

Ett nytt framgångsrikt friidrottsår är i praktiken slut även om det för några aktiva återstår något långlopp. Spårvägens största framgång är givetvis Daniel Ståhls VM-guld i Budapest i augusti. Det sättet han vann på, att göra sitt livs kanske bästa kast när det behövdes som allra mest, var minst sagt bragdartat. Därmed har Daniel Ståhl sällat sig till en unik liten skara av svenska friidrottare som, representerande Sverige, har vunnit minst tre globala mästerskap. Förutom Daniel är det bara Carolina Klüft, Armand Duplantis och det tidiga 1900-talets spjutkastare Erik Lemming som har lyckats med den bedriften.

Även om Daniel Ståhl är Spårvägens klarast lysande stjärna finns flera andra aktiva på hög internationell nivå. Ytterligare tre var med på VM. Emil Danielsson som i sin semifinal satte ett nytt personligt rekord på 1500 m, Sara Lennman som satte personligt rekord i kula och Aina Griksaite, tävlande för Litauen, som var med i tresteg.

På nationell nivå har Spårvägen under året vunnit nio svenska mästerskap för seniorer och var bästa klubb på terräng-SM (bästa spårvägsresultatet någonsin). Visserligen kom vår systerklubb Hässelby en bit före när poängen till SM-pokalen räknades in men även här tillhör Spårvägen landets främsta, speciellt om fokus läggs på seniorresultat. På Lag-SM slutade Spårvägens herrar tvåa, bara 2,5 poäng efter segrande Hässelby.

Så vad var då Spårvägen 2023?

Spårvägen hade en aktiv som var bäst i världen. Spårvägen hade flera andra aktiva på hög internationell elitnivå. Spårvägen var Sveriges bästa klubb i terränglöpning. Spårvägen var en av landets bästa klubbar, alla friidrottsgrenar sammantagna. Spårvägen var Sveriges i särklass bästa veteranklubb med även internationella framgångar. Spårvägen utvecklade barn och ungdomar till framtida elitidrottare, till kompetenta idrottsledare och till goda samhällsmedborgare. Allt det här, och mycket mer därtill, var Spårvägen under 2023. Allt det här ska vi vara stolta över. Allt det här ska vi bygga vidare på inför kommande år, med 2024 i första blickfånget.

Så grattis alla spårvägare. Ni tillhör en framgångsrik friidrottsklubb, hur vi än mäter!

Till sist:
Jag skulle bli mycket förvånad, och besviken, om vi inte får anledning att fira ytterligare en stor framgång tisdagen den 5 december. Då utses Svenska Dagbladets bragdmedaljör för 2023.

/Anders Johrén

Läs mer:
Spårvägen bästa klubb i terräng-SM
Summering SM-pokalen
Slutställning SM-pokalen 2023 – Spårvägen sexa